Syn lvího krále Šimona bude mít nevěstu! V dubnu přijede mladá lvice ze Švýcarska

Je tomu přesně týden, co se olomoucká zoo rozloučila se Šimonem, chovným samcem lva berberského. Zůstal po něm potomek Thembi (Naděje), který se narodil 11. května 2018. Právě k tomuto lvovi přicestuje do konce dubna dvouletá samice ze Švýcarska!

Foto: Zoo Olomouc

Samice by s Thembim měla vytvořit nový chovný pár. Jen tak může pokračovat výborná a úspěšná olomoucká tradice odchovů vzácného druhu šelmy. „Věříme, že v sobě najdou zalíbení a chov berberských lvů v zahradě bude úspěšně pokračovat,“ dodává zooložka Jitka Vokurková.

Olomoucká zoo do populace v přírodě vyhynulého lva berberského od roku 1998, kdy s v ní tito lvi začali rozmnožovat, přispěla už dvaceti mláďaty. Poslední volně žijící lev berberský se nacházel do roku 1942 v Maroku.

Chovných berberských lvů je málo a příbuzenských vazeb mezi nimi příliš mnoho, proto je sestavení chovného páru velmi obtížné. V současné době jsou chováni v Evropě asi ve 20 chovatelských institucích v celkovém počtu kolem 80 jedinců. Zoo Olomouc do záchrany populace berberského lva přispěla dvaceti jedinci. Rozmnožují se jen na několika místech. V ČR jsou momentálně kromě olomoucké zoo ještě ve Dvoře Králové, v Liberci a Plzni. Většina z nich jsou olomoučtí odchovanci. Historicky první lvi berberští přijeli do Olomouce v roce 1979.

Populární lví král Šimon, který na Svatém Kopečku minulý týden uhynul, se dožil sedmnácti let a stal se otcem celkem šesti úspěšně odchovaných koťat. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker