Chystají se zelené rondely, do země půjdou ještě v říjnu i cibuloviny – krokusy, tulipány a narcisy

Přerov jede na vlně zeleně. Aktuálně si lidé odhlasovali, že chtějí na kruhovém objezdu v centru města výsadbu nazvanou Minimalistická paleta.

Nábřeží PFB - tady pokvete směs tulipánů a narcisů. Foto zdroj: prerov.eu

„V anketě, která byla ukončena 15. října, vybírali ze tří navržených variant – ta zvolená se bude realizovat v příštím roce,“ uvedl náměstek primátora Miloslav Dohnal.  A protože je nová zeleň v přerovských ulicích lidmi stále vítána, rozhodli zástupci města, že v úterý 29. října půjdou do země další pásy oblíbených cibulovin, které na jaře potěší svou barevností.

Kruhový objezd u Základní umělecké školy, protínající ulice 17. listopadu-Čechova-Bayerova, je dalším rondelem, který rozkvete. O jeho podobě rozhodli Přerované, když v říjnové anketě hlasovali pro variantu, kterou Lenka Zábojníková z Technických služeb města Přerova popsala takto: „Zeleň uprostřed kruhového objezdu je navržena jako barevná paleta nebo minimalistický obraz s důrazem na jednobarevnou výsadbu. Hlavní prvek tvoří jeden druh keřů, který vytváří základní zelenou hmotu. Jednoduchá kompozice je místy doplněna několika trvalkami, které přidávají jemné barevné akcenty a dodávají prostoru vizuální hloubku.“ Kruhový objezd v této podobě budou moct lidé obdivovat v příštím roce. A těšit se mohou i na novou zelenou „tvář“ rondelu u Strojaře, kterou svým hlasováním podpořili na začátku léta. „V těchto dnech už tady připravujeme výsadbu. Budou ji provádět naši zaměstnanci,“ potvrdil jednatel technických služeb Petr Měřínský. A čím bude křižovatka ulic Velká Dlážka-nábřeží E. Beneše-nábřeží R. Lukaštíka-Palackého vylepšena? „Po obvodu tam poroste stálezelený skalník s drobnými červenými plody, střed vyplní vysoké keře zajímavé svým vzhledem nebo kvetením, na jaře pak rondel rozzáří cibuloviny,“ řekl náměstek Dohnal.

A protože cibuloviny jsou v ulicích města vítané pro svou barevnou krásu, půjdou ještě letos do země cibulky na nových stanovištích. „V úterý 29. října kolem poledne začne probíhat mechanizovaná výsadba cibulovin, které zkrášlí části dvou nábřeží – Rudolfa Lukaštíka a Protifašistických bojovníků. Za dvě směsi zaplatí město 187 tisíc korun,“ informoval Petr Školoud z přerovského magistrátu. Na nábřeží Rudolfa Lukaštíka se mohou lidé těšit na odolnou směs krokusů nazvanou Nature, která vytvoří v prostoru výrazný fialovo-bílý koberec. „Na nábřeží Protifašistických bojovníků pak bude vysazena směs tulipánů a narcisů, která nese název Prima Tapis Volant. Kolemjdoucí budou moci obdivovat různé odstíny růžové a fialové s červenými akcenty,“ popsal Petr Školoud. Ten také připomněl, že v současné době jsou osázeny cibulovinami tyto lokality: náměstí Svobody, náměstí Přerovského povstání, prostranství u kina Hvězda, ulice Pod Valy, Šířava, Želatovská, Teličkova a Velká Dlážka. Lilie pak mohou lidé obdivovat v ulicích Spálenec a Želatovská.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Auto _ Kubíček
INZERCE
Kickbox K1