Sdílená kola se v Přerově ujala. Otázkou je, kdo je bude od jara provozovat

Kdo bude provozovat sdílená kola? Přerovští radní schválili záměr zahájit veřejnou zakázku s názvem „Bikeshering Systém“. Provozovatel by měl zajišťovat tuto službu od března roku 2025 do prosince roku 2027, tedy po dobu třiceti měsíců – počítáno s dvouměsíční zimní přestávkou.

Sdílená kola se v Přerově ujala, město chce proto v této službě pokračovat. Foto: Ilustrační obrázek

"V našich požadavcích je nejméně 160 kol na 60 stanovištích a součástí zakázky je rovněž provozování aplikace, podporující provoz systému,“ předeslal náměstek primátora Tomáš Navrátil. Tento záměr s předpokládanou hodnotou plnění v částce 250 tisíc korun měsíčně (bez DPH) musí ještě projít hlasováním zastupitelů, kteří se sejdou v pondělí 21. října.

Sdílená kola se v Přerově stala hitem

První bicykly vyjely do ulic v červenci roku 2023 a od té doby „trhalo“ město v celorepublikovém žebříčku rekordy s počtem výpůjček na počet obyvatel. Služba, která se ujala, by proto měla pokračovat i v dalších letech. Podle zákona je ale nutno vypsat řízení na provozovatele – firmě nextbike totiž končí v závěru roku pro tuto zakázku koncese. Pro občany, kteří rádi jezdí na sdílených kolech, se ale prakticky nic nezmění. „I nadále bude platit, že prvních patnáct minut budou mít zdarma – platí je město – pak uhradí jednu korunu za každou minut navíc, maximální denní částka přitom bude činit 300 korun,“ upřesnil náměstek Vladimír Lichnovský.  U firmy nextbike byly podmínky obdobné – první čtvrthodina byla zdarma, za každou další započatou půlhodinu bylo účtováno dvacet čtyři korun.

O tom, že jsou v Přerově sdílená kola oblíbená, svědčí i statistika, která slovy čísel říká, že od začátku provozu bylo provedeno 330 622 výpůjček – z toho 212 554 jich bylo v letošním roce. V systému je 11 522 registrovaných uživatelů – a ti díky ekologické přepravě šetřili planetu. „48 147 – tolik bylo za celé období provozu ušetřeno kg CO2.   Dalším statistickým číslem je 10 136,5 – a to je počet stromů, které by byly potřebné pro absorpci tohoto množství CO2,“ informovala cyklokoordinátorka města Jana Gazdíková.

O schválení záměru zahájit veřejnou zakázku coby koncesi malého rozsahu budou zastupitelé rozhodovat na svém jednání v pondělí 21. října. 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Auto _ Kubíček
INZERCE
Kickbox K1