Asi 2000 obyvatel muselo opustit svoje domovy. Plánují se další evakuace

V neděli 15. září 2024 dopoledne proběhlo v sídle hejtmanství další jednání Povodňové komise Olomouckého kraje a první jednání Krizového štábu Olomouckého kraje. Na jednání jednotliví zástupci shrnuli a detailně popsali svoji činnost v terénu, dostali informaci o aktuální situaci v nejvíce postižených oblastech Jesenicka, zástupci ČHMÚ zaktualizovali předpověď počasí a Povodí Moravy a Odry doplnily výhledy průtoků a kulminace řek. Následně se řešily otázky týkající se povodní a postupu vody z Jesenicka do dalších oblastí kraje.

Další jednání krajské povodňové komise a Krizového štábu Olomouckého kraje proběhne v pondělí 16. 9. 2024 v 8 hodin. Foto zdroj: olkraj.cz

„Jsem ve spojení s Ústřední povodňovou komisí a Ústředním krizovým štábem. Vláda ČR přislíbila maximální pomoc nejhůře postiženým regionům, což náš kraj rozhodně je. Spolupracujeme s hasiči, policisty a dalšími složkami integrovaného záchranného systému. Budeme žádat také armádu o speciální techniku, která nám umožní zásobovat nejhůře postižené oblasti věcmi, které nejvíce potřebují, a to například potraviny, pohonné hmoty a další,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Během noci se situace na Jesenicku zdramatizovala. Zatopeno a odříznuto od zbytku území je několik obcí. Řeka Bělá od Bělé pod Pradědem, přes Jeseník, Českou Ves až po Mikulovice se vylila z koryta a je jednou velkou řekou bez regulace toku.

Situace není však kritická pouze na Jesenicku, problémy jsou také na Šumpersku a Zábřežsku. Vodní toky Branná a Krupá dosahují průtoků 500leté vody, řeku Desnou se zatím s velkým úsilím daří držet více méně v korytě. Obrovskou pomocí bylo preventivní vytvoření retenční zásoby vody v Dolní nádrži Přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně. Tam se již od čtvrtku 12. 9. 2024 odpouštěla voda a podařilo se vytvořit retenční kapacitu o velikosti 1,5 milionu kubíků vody.

Nyní se čeká, jak bude vypadat situace v okolí Litovle a Olomouce, až zásoba vody doteče do jižněji položených míst v kraji. Záležet bude zejména na nasycenosti lužních lesů a množství rozlivů vody do okolí. Pro Moravičany předpovídají odborníci 100letou vodu.

Evakuace

Zatím je v kraji evakuováno asi 2000 osob, z nichž někteří využívají evakuační centra, jiní opouští svoje domovy a přesouvají se k příbuzným či známým. V noci se evakuovala Česká Ves, a také Bohuslavice, Třeština a Leština, v současné době se evakuují obce Hanušovice a Bohdíkov.

Také některé nemocnice musí evakuovat své pacienty. Aktuálně se řeší, do jakých zařízeních a jakým způsobem budou převezeni. Kontaktována byla nejen zdravotnická zařízení v našem kraji, ale také v Polsku a na Náchodsku.

Hasiči a další zasahující složky se potýkají s problémy a neochotou lidí opustit svoje domovy. Apelujeme však na každého občana našeho kraje, aby respektoval pokyny záchranných složek a přijal výzvy k evakuaci. Problémy totiž nastávají v okamžiku, kdy lidé evakuaci odmítnou, zůstávají ve svých domovech a chtějí je opustit až tehdy, když jim velká voda domov opustit po vlastní ose nedovolí. Příklady, které hovoří za všechno: včera hasiči řešili případ v Jeseníku, kdy zachraňovali dvě osoby ze střechy domu, či z Rapotína, kdy 80letý muž odmítl opustit svůj domov, a poté, když již sám nebyl schopen z domu odejít, visel na plotě a čekal na záchranu hasičů na člunu. V těchto případech nejsou ohroženy jen životy občanů, ale zejména zasahujících příslušníků složek integrovaného záchranného systému.

Žádáme proto znovu všechny občany, aby uposlechli výzev k evakuaci a nepřidělávali následně práci záchranářům a neohrožovali tak jejich životy. Záchrana života je přednější než záchrana majetku!

Infrastruktura

Na mnoha místech na severu kraje jsou poškozené a podemleté komunikace. Hrozí jejich destrukce a zřícení do rozbouřených vodních toků. Pokud tedy nemusíte, do postižených oblastí nevyjíždějte.

V zasažených regionech je kontaminovaná voda ve studních, na mnoha místech nefunguje elektřina, podle dostupných informací bude v Jeseníku odpojen plyn. Také signál mobilních operátorů může vypadávat nebo je nedostupný.

Výhled předpovědi počasí

Předpovědní modely ČHMÚ vypadají optimisticky. Na severu kraje již přestalo pršet. V průběhu dne se ještě může déšť objevit, nicméně srážky už budou slabé v řádech několika milimetrů. Zítra by se měl na Jesenicku déšť znovu objevit, a to v rozsahu 40–60 mm srážek, nicméně toto množství by již nemělo aktuální situaci výrazně zhoršit. Přechodně může docházet k vzestupům hladin menších toků. Od úterý se již dešťové srážky neočekávají nebo zcela výjimečně.

Další jednání

Další jednání krajské povodňové komise a Krizového štábu Olomouckého kraje proběhne v pondělí 16. 9. 2024 v 8 hodin.

Doporučení pro občany při vyhlášené evakuaci

Po vyhlášení pokynu k evakuaci je nutné připravit si evakuační zavazadlo pro celou rodinu.

Jeho doporučený obsah:

osobní doklady, peníze, pojistné smlouvy a cennosti,

léky, které užíváte a prostředky osobní hygieny,

základní trvanlivé potraviny, dobře zabalený chléb a pitná voda,

náhradní oděv, obuv, pláštěnka, spací pytel nebo přikrývky,

kapesní svítilna, náhradní baterie, zapalovač, přenosný radiopřijímač,

předměty denní potřeby, jídelní nádobí, kapesní nůž, otvírák na konzervy.

Jako evakuační zavazadlo poslouží např. kufr, batoh nebo cestovní taška. Zavazadlo označte svým jménem a adresou.

Další podrobnosti najdete na webu HZS Olomouckého kraje https://www.hzscr.cz




INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Auto _ Kubíček
INZERCE
Kickbox K1