Hasiči evakuovali 1900 osob, zachránili 45 lidí včetně dětí. Policie uzavírá silnice i dálnice

Povodňová situace na severu Moravy a ve Slezsku je mimořádně kritická. V maximálním nasazení jsou profesionální i dobrovolní hasiči, policie i krizové štáby ve všech obcích či na úrovni kraje. Do Olomouce má největší objem vody přijít až ve středu ráno.

V Olomouci má řeka kulminovat ve středu ráno. Nyní zde platí I. stupeň povodňové aktivity | Foto: Lenka Jedličková / Olomouc.eu

"V kraji zasahujeme nyní na 180 místech, zachraňujeme a evakuujeme obyvatele nejvíce ohrožených míst kolem toku Bělé, Vidnávky a Desné na Jesenicku a Šumpersku. Využíváme čluny, záchrany probíhají i pomocí cisteren. Zachránili jsme 45 lidí včetně dětí, evakuovali 1900 osob," uvedla tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého Lucie Balážová.

Připravená místa pro nouzové ubytování využilo více než 300 lidí. Během 24 hodin hasiči vyjeli již k tisícovce zásahů. V tuto chvíli prioritně zachraňují a evakuují obyvatele, ale také se starají o nejkritičtější místa na tocích a čistí je. "Zajišťujeme průjezdnost komunikací. Dopravní situace je na severu kraje velmi složitá, na mnoha místech jsou silnice podemleté, utržené či zaplavené, což nám komplikuje záchrany osob i přepravu materiálu," dodala Lucie Balážová.

Hasiči opakovaně apelují na obyvatele ohrožených lokalit, aby uposlechli výzev k evakuaci. Situace se může velmi rychle zhoršit a hasiči se pak na místa vracejí již za velice nebezpečných podmínek, kdy na mnohých místech nasazují vlastní životy.

Nyní je nutné odstraňovat naplaveniny z koryt toků a také stromy z komunikací, protože situaci začal komplikovat i silný vítr a v podmáčené půdě se stromy lehce vyvracejí.

Situaci řídí a koordinují dva krizové štáby ORP Jeseník a Šumperk a štáb HZS Olomouckého kraje, pod velkým tlakem je již třetí den operační a informační středisko, které přijímá desítky hovorů za hodinu. V nepřístupných místech operují záchranné odřady profesionálních hasičů, které spolupracují s dobrovolnými jednotkami. V terénu jsou nyní stovky hasičů, kteří pomáhají lidem v nebezpečí.

Situace se dramatizuje i na Přerovsku, kde stoupá hladina Bečvy i jejích přítoků. Hasiči tady instalují čerpadla, čistí propustky i kanalizační vpusti. Do Olomouce by podle zpráv z povodňové komise měla dorazit největší část vody z horních toků až ve středu ráno. Nyní je na řece Moravě v Olomouci I. stupeň povodňové aktivity a na řece Bystřici II. stupeň. 

Aktuální zásahy hasičů dle okresu:

  • Kraj 200
  • Jeseník 130
  • Šumperk 23
  • Přerov 21
  • Prostějov 12
  • Olomouc 14

Policie musela uzavřít řadu komunikací, kritická situace se nevyhnula ani dálnicím. "Právě uzavíráme v obou směrech dálnici D55 mezi Napajedly a Otrokovicemi. Na komunikaci se nachází velké laguny. S opatrností je průjezdný úsek na 28. kilometru ve směru od Otrokovic na Hulín. Na dopravu zde dohlížíme," informovala v neděli dopoledne Policie ČR na svém účtu na síti X. Uzavřena je dnes i dálnice D1 u Bohumína.

Uzavřená dálnice D55 mezi Napajedly a Otrokovicemi na Zlínsku | Foto: Policie ČR

Dálnice D1 u Bohumína | Foto: Policie ČR

Zdroj: chmi.cz




INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Auto _ Kubíček
INZERCE
Kickbox K1