Přerov se připravuje na případný třetí stupeň povodňové aktivity na řece Bečvě

Ve čtvrtek 12. září v dopoledních hodinách proběhla koordinační schůzka k avizovanému povodňovému stavu. Na jednání byly zastoupeny všechny složky integrovaného záchranného systému, zástupci Povodňové komise a členové Krizového štábu i Bezpečnostní rady obce s rozšířenou působností. Na místě byl také velitel Jednotky sboru dobrovolných hasičů Přerov a jednatel Technických služeb města Přerova.

Primátor apeluje na všechny občany, aby se nepohybovali v okolí rozvodněných vodních toků a jejich březích a zbytečně tak neohrožovali své životy. Foto zdroj: prerov.eu

Podle aktuálních meteorologických modelů Českého hydrometeorologického ústavu dosáhne řeka Bečva prvního povodňového stupně v sobotu v odpoledních hodinách. V podvečerních hodinách téhož dne se předpokládá dosažení třetího povodňového stupně. Predikční modely budou ale průběžně upřesňovány a bude docházet k úpravě parametrů.

Zástupci města vyzývají Přerovany, aby zabezpečili a chránili svůj majetek

„Doporučujeme občanům z rizikových lokalit přeparkovat svá vozidla do výše položených oblastí. Například na Horní náměstí, do ulic Dvořákova, Želatovská. Vozidla ale nesmí bránit průjezdu složek integrovaného záchranného systému a vozidlům svozu komunálního odpadu,“ zdůrazňuje náměstek primátora Tomáš Navrátil a doplňuje: „Nemůžeme v tento okamžik předjímat, zda a v jakém rozsahu nastane případný rozliv Bečvy, doporučujeme ale zvýšit o víkendu svou ostražitost.“

V tento okamžik má hasičský záchranný sbor připraveny pytle s pískem, které v momentě ohrožení bude instalovat na exponovaná místa. „Preventivně ale žádné povodňové zábrany vydávat nebudeme. Připravený materiál bude navážen dle pokynů a priorit Povodňové komise, která bude v případě potřeby celou situaci z Centra krizového řízení koordinovat,“ sděluje ředitel přerovských profesionálních hasičů Miroslav Čoček.   

Pro aktuální informace sledujte webové stránky města, facebookový profil Město Přerov - Televize Přerov a zprávy doručené prostřednictvím informačního kanálu Munipolis. „Zřizujeme také informační krizovou linku, na kterou se občané mohou v případě potřeby obracet. Linka bude fungovat na čísle 581 268 471, v pracovní dny do 16 hodin a od sobotní deváté hodiny ranní nepřetržitě do opadnutí krizového stavu,“ konstatuje primátor Petr Vrána. Pokud by se situace náhle zhoršila, budeme o rozšíření časové dostupnosti krizové linky informovat. Primátor současně apeluje na všechny občany, aby se nepohybovali v okolí rozvodněných vodních toků a jejich březích a zbytečně tak neohrožovali své životy.

Nejčastější otázky a odpovědi

Kde najdu aktuální informace o vzniklé situaci a jejím vývoji?

Doporučujeme sledovat především webové stránky statutárního města Přerova, kde naleznete aktuální informace a výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu. 

odkaz: Město Přerov

Dále sociální sítě města Přerova.

odkaz: Město Přerov - Televize Přerov | Prerov | Facebook

Na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu naleznete aktuální informace o počasí, výstrahách a hydrologické situaci a vývoji.

odkaz: Portál ČHMÚ : Home (chmi.cz)

Informace budou zveřejňovány i v TV Přerov: Televize Přerov s.r.o. | Zprávy z našeho města (tvprerov.cz)

Kam mohu zavolat, když potřebuji pomoci?

Jedná-li se o stav ohrožení života a zdraví, je možné zavolat na linku 112. V případě, že se Vaše situace netýká záchrany života, můžete se o pomoc obrátit na linku Povodňové komise/ Krizového štábu Přerov na čísle: 581 268 471.

V případě krizové situace může být linka 112 přetížena. Důrazně apelujeme, ať jí využíváte pouze v nutných případech.

Kde dostanu protipovodňové pytle?

V současné situaci má Hasičský záchranný sbor ČR a ostatní složky připravenou zásobu protipovodňových pytlů pro potřebu akutního zásahu a opatření na krizových místech na toku. Není možné vyhovět individuálním žádostem občanů a pytle instalovat na místa, kterých se voda možná ani nedotkne. O použití protipovodňových pytlů a prioritách jejich umístění rozhoduje výhradně Povodňová komise města Přerova. Ta posuzuje každý požadavek jednotlivě. V případě přímého ohrožení majetku protipovodňové pytle na základě svého posouzení poskytne.

Kdy se budou instalovat protipovodňové zábrany?

O včasné instalaci protipovodňových zábran rozhoduje Povodňová komise či Krizový štáb. Materiál je standardně připraven k použití a montáži na vydaný pokyn.

Budeme včas informováni a varováni, pokud by vývoj byl nepříznivý? A jak?

Ano. Povodňová komise či Krizový štáb města Přerova vydá včas varování občanům včetně přesných pokynů, dle toho, jak se situace bude vyvíjet. Sledujte webové stránky města Přerova (prerov.eu), facebookový profil Město Přerov – Televize Přerov či TV Přerov (Televize Přerov s.r.o. | Zprávy z našeho města (tvprerov.cz)). Informace také můžete sledovat v aplikaci Munipolis, do které se propisují všechny aktuality z webu města. Dále je možné pro přehled o situaci sledovat Českou televizi, či poslouchat Český rozhlas.

Kam mohu v Přerově zaparkovat své auto?

Za povodňové situace se doporučuje auta přeparkovat na vyvýšená místa, kopce a výše položené ulice. Parkujte tak, abyste nebránili v průjezdu složkám IZS a vozidlům svozu komunálního odpadu.

Doporučení Hasičského záchranného sboru: Co dělat, když hrozí povodně – Hasičský záchranný sbor České republiky (hzscr.cz)



INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Auto _ Kubíček
INZERCE
Kickbox K1