Ladislav Okleštěk: Čeká nás spousta práce. Lidé si zaslouží lepší život

Po čtyřech letech bezvládí pod taktovkou podivného politického slepence se do Olomouckého kraje vrátil chaos, spory a dokonce i organizovaný zločin a korupce. Bývalý hejtman Ladislav Okleštěk se proto letos znovu uchází o hlasy voličů v krajských volbách, aby se pokusil vrátit tam, kde toho tolik dobrého udělal. Rád by lidem znovu pomáhal a vrátil jim důvěru v hejtmanský úřad.

"Hejtmanství úplně nepochopitelně osekalo spoustu příspěvků pro lidi, kteří svou aktivitou nahrazují nefunkční stát. Mám na mysli třeba peníze pro hasiče," říká Ladislav Okleštěk. Foto: ln

Začneme tou nejdůležitější otázkou. Proč by vás lidé měli volit? 

Lidé naši práci znají. Ví, že umíme pracovat a že nám záleží na potřebách lidí, měst a obcí, a ne na vlastní kapse. Nabízíme kandidátku zkušených a úspěšných politiků, ale i nových mladých lidí, kteří jsou velmi schopní. Těší mě, že první desítku naší kandidátky tvoří z poloviny ženy, které mohou přinést do vedení kraje zase trochu jiný pohled. Společně nás čeká spousta práce, pokud budeme chtít napravit všechny chyby a přešlapy, které udělalo současné vedení hejtmanství.

Vypadá to, že teď je role krajů mnohem důležitější, je to tak?

Ministři vůbec nechápou, co se mezi lidmi děje. Olomoucký kraj byl často na okraji zájmu pražských politiků, kteří by lidem měli pomáhat, ale teď je to čím dál tím horší. A tady přichází role kraje. Obyvatelé hrdé Olomouce i dalších měst, sedláci z Hané nebo horalové z Jeseníků si vždy dokázali poradit sami, ale potřebují aspoň nějaké zastání. Dnes ho nemají na vládě, ale ani u hejtmanství v Olomouci, kde bují organizovaný zločin, korupce a osobní zájmy jsou pro politiky důležitější než potřeby lidí. To musíme změnit!

Vy tvrdíte, že musíte lidem vrátit to, co jim vláda Petra Fialy sebrala, jak to myslíte?

U nás je to o to horší, že v kraji vládne koalice podobná té pražské, jen místo pěti stran jich má sedm. Takže lidem bere nejen vláda pražská, ale i olomoucká. Dnes už to v kraji vidí každý – přestaly se opravovat silnice, modernizovat nemocnice, omezila se zubní pohotovost… Navíc kraj úplně nepochopitelně osekal spoustu příspěvků pro lidi, kteří svou aktivitou nahrazují nefunkční stát. Mám na mysli třeba peníze pro hasiče, pro děti nebo na kulturu.

Pokud se stanete znovu hejtmanem, jaké budou vaše priority?

Náš program je jasný, ale upřímně řečeno jde spíš o poctivou práci než o nějaká jednoduchá hesla na billboardy. Hned po zdravotnictví se chceme zaměřit na bezpečnost, od podpory hasičů až po vytvoření zásoby krajských hmotných rezerv, abychom se nemuseli spoléhat na pomoc státu. Musíme rázně vystupovat proti budování utečeneckých center na území našeho kraje, což nám teď kvůli nekompetentnímu postoji vlády k uprchlické politice EU zase hrozí. Chceme víc pomáhat seniorům, na které teď útočí šmejdi dokonce i přes internet, a taky ochránit naše děti před hrozbami v oblasti kyberšikany a drog. Když dokážeme zajistit zdravotní péči a bezpečnost lidí, ty ostatní věci už pak půjdou mnohem jednodušeji, například obnovení investic do dopravy, školství a volného času dětí i smysluplná podpora životního prostředí, abychom si rozumně a bez Grean Dealu zachovali hezké životní prostředí v našich městech a vesnicích i divokou krásu Jeseníků.

Volební kampaň je v plném proudu. Jak si ji užíváte?

Výraz volební kampaň jsem nikdy neměl moc rád. Já chodím mezi lidi pořád – ať už jsem byl hejtman nebo teď opoziční politik, a vůbec neřeším, jestli se blíží volby. Celé léto jsem strávil tak jako každý rok mezi hasiči, na akcích pro seniory i pro děti. A potěšilo mě, že mě lidé z celého kraje zvou a všude se vracím mezi přátele. Na rozdíl od politiků, kteří dnes kraj vedou – ti teď narychlo vyrazili ze svých kanceláří, snaží se nalákat voliče a když přijedou do nějaké vesnice, často nepoznají ani starostu hasičů.

Vypadá to, že léto je aspoň podle počasí definitivně pryč. Stihl jste vůbec dovolenou? 

Kromě výrazu volební kampaň nemám rád ani slovo dovolená… Moje manželka mi to často předhazuje a říká, že bych měl víc odpočívat, tak jsme letos vyrazili do Itálie. Ale po pár dnech mě to stejně táhlo zase domů, protože u nás na Hané nebo v Jeseníkách je život lepší než u moře.




INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Auto _ Kubíček
INZERCE
Kickbox K1