Koupání na vlastní nebezpečí. Hygienici sledují jen zlomek vodních ploch

Pokud se chcete vykoupat ve volné přírodě, spoléhejte hlavně na zdravý selský rozum. Lokalit, které kontrolují hygienici a měří, zda není voda závadná, totiž v Olomouckém kraji moc není. Například na Šumpersku je pouze jedna, a to rybník v Tvrdkově u Oskavy. Pozor na přehradu v Plumlově – tam je voda pro koupání přímo nebezpečná!

Přehrada Krásné u Šumperka je u kempařů velmi oblíbená. Ani zde odborníci kvalitu vody nemonitorují. Foto: fb

„Pokud voda neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví, vyhlašuje krajská hygienická stanice zákaz koupání, který zveřejňuje na úřední desce,“ uvedla Markéta Koutná, tisková mluvčí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje.  

Přehled vod vhodných ke koupání nabízí webové stránky koupacivody.cz. V mapě naleznete už zmíněný rybník v Tvrdkově, který hygienickým normám vyhovuje. Další vodní plochy, jako například mohelnické Bagry nebo nádrž Krásné u Šumperka, odborníci nemonitorují. Uvedené vodní plochy totiž nespadají do seznamu, který úřady každoročně, a na základně zákonných podmínek, sestavují.

Nebezpečná voda na Plumlově

Z monitorovaných lokalit v Olomouckém kraji aktuálně hygienici nedoporučují biotop v Pasece na Uničovsku a přehradu v Plumlově – tam je voda pro koupání přímo nebezpečná.

„V Plumlově voda neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví. Je tam vyhlášen zákaz koupání,“ upozornila Koutná.

Kvalita koupacích vod se mění v závislosti na počasí. Proto hygienici doporučují sledovat aktuální stav na výše uvedené webu.




INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Auto _ Kubíček
INZERCE
Kickbox K1