Stavební úřady lapají po dechu. Z ulehčení práce je obří průšvih

Nepovedená digitalizace stavebního řízení, kterou od července zavedl ministr pro digitalizaci Ivan Bartoš, na mnoha místech paralyzovala stavební úřady. Jde o blamáž obřích rozměrů. Lidé zřejmě tušili, že něco nebude fungovat a před zavedením novely stavebního zákona narychlo podávali žádosti o stavební povolení, aby všechno stihli vyřídit ještě postaru. A tím zatloukli poslední hřebíček do rakve přetížených stavebních úřadů.

Digitalizace stavebního řízení je zatím jedna velká ostuda. Nic se nezrychlilo, právě naopak. Ilustrační foto: jak

„Ve spolupráci s dalšími městy a obcemi apelujeme na ministerstvo pro místní rozvoj a intenzivně jej vyzýváme k nápravě. Zdůrazňujeme, že se nejedná o pochybení Městského úřadu Zábřeh, stejně tak i dalších obecních a městských úřadů či magistrátů,“ komentovala prakticky nefunkční systém digitalizace stavebního řízení Lucie Mahdalová, mluvčí zábřežské řadnice. 

Podobná je situace téměř na všech stavebních úřadech v Olomouckém kraji. Nezáleží na tom, jestli jde o velká města nebo menší radnice. Potíže jsou všude. Zdaleka přitom nejde jen o samotné povolování staveb.

„Samozřejmě nám to komplikuje život. Potřebujeme kolaudovat některé svoje dokončené projekty, a kvůli přetížení stavebních úřadů musíme čekat,“ uvedl Pavel Kuba, starosta Mohelnice.

Lidé si počkají

Kdy bude nový digitální systém stavebního řízení fungovat bezvadně, nikdo netuší. Lidé, kteří stihli podat žádost o stavební povolení do 1. července, mají štěstí i smůlu zároveň. Úředníci budou jejich žádosti posuzovat ještě podle starého zákona. Nicméně v tušení velkého digitálního průšvihu se všichni stavebníci snažili podat svoje žádosti právě do začátku prázdnin.

„V červnu předali stavebníci úřadu v Zábřehu přes pět set podání. V tomto obrovském čísle se jednoznačně zrcadlí obavy žadatelů z funkčnosti systému ministerstva pro místní rozvoj a celé jím připravené digitalizace stavebního řízení. Jen pro ilustraci, ve srovnání se stejným obdobím předchozích let se jedná zhruba o pětinásobné navýšení počtu žádostí o stavební povolení,“ dodala Mahdalová.

Než se úřady všemi žádostmi prokoušou, uplynou měsíce. Původně slibované zrychlení stavebního řízení se tak ještě natáhne.

„Tohle je opravdu na hlavu. Když už trochu odezněla inflace a alespoň část lidí se chtěla pustit do stavění, nemůžou. Než budou mít stavební povolení, přijde zima a pak se hrubá stavba dělat nedá,“ přiblížil následky digitálního maléru Karel Pěnička, majitel stavební firmy ze Šumperska.




INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Auto _ Kubíček
INZERCE
Kickbox K1