Novou zahrádkářskou osadu v Jarní ulici obsadí na podzim stovka zahrádkářů

Přerov bude mít od začátku podzimu novou zahrádkářskou kolonii. Ta vznikne v okrajové části města – mezi ulicemi Jarní a Přerovská. „Reagovali jsme tímto na přání Přerovanů, kteří chtěli obhospodařovat vlastní zahrádku. Zájem projevila stovka lidí a všem jsme vyhověli,“ uvedl přerovský primátor Petr Vrána. Odbor správy majetku aktuálně vypracoval provozní řád zahrádkářské kolonie, takže pravidla i povinnosti jsou nastaveny. Připravené pozemky budou předány uživatelům na konci září.

Přístup k jednotlivým zahrádkám má být veden po travnatém, pětimetrovém chodníku. Foto: Ilustrační obrázek

„Pozemek je o celkové výměře 48328 metrů čtverečních a v minulosti byl používán pro zemědělské účely. Nechali jsme zpracovat dokumentaci, která přinesla návrh na vymezení přístupů, umístění studní pro zajištění užitkové vody, rozdělení parcel na jednotlivé zahrádky a oplocení celé kolonie. Podle této dokumentace tu bude sto zahrádek o rozloze od 200 do 618 metrů čtverečních,“ doplnil náměstek primátora Miloslav Dohnal.

Osada bude mít čtyři vstupní brány

Přístup bude po štěrkové ploše o šířce pěti metrů – a ta může sloužit i k dočasnému parkování automobilů, nebo by na tomto zpevněném místě mohl stát kontejner na bioodpad. Přístup k jednotlivým zahrádkám má být veden po travnatém, pětimetrovém chodníku. „V místě k jednotlivým parcelám budou zřízeny čtyři kopané studny, voda v nich ale bude pouze užitková, nikoliv pitná. Jednotlivé zahrádky nebudou oploceny, uživatelé si je ale mohou oddělit třeba živými ploty nebo okrasným plůtkem, který bude vysoký maximálně půl metru,“ popsal vedoucí odboru majetku Alexandr Salaba.

Radní města už schválili i podmínky užívání

Pacht bude uživatelům schválen na dobu určitou do 30. září roku 2029, pachtovné činí 5 korun za metr čtvereční a rok, poplatek za služby spojené s užíváním městského pozemku činí 2 koruny za metr čtvereční a rok. Ve schváleném provozním řádu nové kolonie je například i to, že na zahrádkách nesmějí nájemci umísťovat stavby pevně spojené se zemí – mohou tam ale instalovat třeba dřevěný montovaný domek do 12 metrů čtverečních.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Auto _ Kubíček
INZERCE
Hlas pro náš kraj