Jakou podobu bude mít nově střed okružní křižovatky u Strojaře? Hlasující rozhodnou

Přerov v letošním roce pokračuje v revitalizaci výsadeb uprostřed okružních křižovatek. Vloni proměnou prošel rondel u Žerotínova náměstí, kde uprostřed rušné křižovatky vykvetly například jasmíny, kaliny, ruje, sasanky a celá řada dalších rostlin. V roce 2022 byl osázen největší přerovský kruhový objezd u restaurace Haná a dobudován byl v rámci průtahu i rondel na křižovatce ulic Dluhonská, Polní a Tržní. Letos se obnovy dočká prostor, kde se protínají ulice Velká Dlážka, Palackého, nábřeží Rudolfa Lukaštíka a nábřeží Dr. Edvarda Beneše – tedy kruhový objezd u Strojaře.

Foto:: Ilustrační obrázek

„Navrženy jsou čtyři možné varianty řešení středu křižovatky. Každá nabízí jiný příběh, jinou skladbu rostlin i vizuální efekt“, upřesňuje náměstek primátora Miloslav Dohnal. V první variantě by zůstal po obvodu stávající skalník. Střed by vyplnil trvalkový a štěrkový záhon a půdopokryvné rostliny společně se skalníkem by vytvořily dojem cesty. Počítá se i s výsadbou cibulovin i trvalek. Prostor by byl mírně vyvýšen a dominantu by utvořily keře kaliny, která kvete na začátku února. Druhá varianta umísťuje do prostoru štěrkový záhon pokrývající celý střed rondelu. V záhonu by byly dominantní cibuloviny a trvalky bez další zeleně. Prostor by se v čase barevně měnil a navázal na estetiku ulice Palackého. Varianta číslo tři ponechává po obvodu skalník. Střed by vyplnily vysoké keře zajímavé svým vzhledem nebo kvetením v neobvyklou dobu. Doplněny by byly cibulovinami a trvalkami, které by dominovaly v období, kdy cibuloviny ještě nebo už nekvetou. „Ve čtvrté variantě zůstává po obvodu zachován stávající skalník. Do středu rondelu by se osadily akátové kůly. Po kůlech by se pnuly rostliny, a výzdobu kolem kůlů by doplnily trvalky. Kůly mají evokovat místní chmelařskou tradici a zároveň vytváří netradiční vertikální zelený prvek“, doplňuje Lenka Zábojníková z Technických služeb města Přerova.

Která varianta řešení středu okružní křižovatky u Strojaře se na podzim dočká realizace, závisí jen na Přerovanech. Ti mohou pro svého favorita až do konce června hlasovat v anketě na webových stránkách města Přerova. Každý hlasující má k dispozici jeden hlas a ten může přidělit variantě, která získala jeho přízeň.

„V příštím roce bychom se chtěli zaměřit na okružní křižovatku u malého Tesca a u obchodu Lidl. Záležet ale bude na investičních možnostech města“, uzavírá náměstek Dohnal.

HLASUJTE ZDE



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Ekologický rozcestník MIE
INZERCE
podlahy poker