Tři stovky přerovských školáků dorazí na akci: Nebuď lama, flexi s přilbou

Nebuď lama, flexi s přilbou. To je název akce pro děti z osmých tříd přerovských základních škol a stejně starých žáků gymnázií, která má školákům připomenout, že by jako účastníci provozu neměli zapomínat vybavit se helmou. Bezpečnostní akce se bude konat v pondělí 3. června od 9 do 13 hodin na náměstí TGM a navštívit by ji mělo až tři sta školáků.

Foto:: Ilustrační obrázek

„Jsem velkým zastáncem toho, že žáci jezdí do školy, na tréninky či kroužky na kole – a my je chceme zábavnou formou upozornit na pravidla bezpečného pohybu. Rozhodli jsme se udělat osvětu, která nebude nudná,“ řekl náměstek primátora Tomáš Navrátil.

Úředníci města, kteří se společně s městskými policisty na pořádání akce podílejí, přemýšleli, jakým názvem se přiblížit školákům. „Došli jsme k tomu, že název – Nebuď lama, flexi s přilbou – by jim mohl být blízký. Slovy puberťáků to znamená – Nebuď hlupák, machruj s přilbou,“ poodhalila marketérka města Jana Pivodová. Na školáky, kteří na náměstí zamíří v rámci výuky, čeká beseda s preventisty městské policie, školení první pomoci, promítání videí, výstava fotek, ukázka bike trialu. „Na místě budou jednotlivá stanoviště, která žákům představí, jak se mají chovat při jízdě na kole, in-line bruslích, koloběžkách či skateboardech. Zájemci si budou moci na figurínách vyzkoušet i to, jak správně poskytnout pomoc. Ukážeme jim také, jak se starat o kolo a jaká je vlastně povinná výbava kola,“ doplnila cyklokoordinátorka města Jana Gazdíková.

Na závěr akce – zhruba od 12.30 do 13 hodin – se na náměstí zastaví jezdec na vysokém historickém kole Josef Zimovčák s pelotonem. Desetinásobný mistr světa v jízdě na různé vzdálenosti brázdí každoročně v rámci své cyklotour "Na kole dětem" Českou republiku. Letošní trasa, kterou urazí, měří 1 170 kilometrů – a peloton zastaví i v Přerově. Na sdílených kolech se k Josefu Zimovčákovi přidají i zástupci města, doprovod mu budou dělat také žáci ze sportovní třídy Základní školy U Tenisu. 

Foto: Hlavními tématy akce „Nebuď lama, flexi s přilbou“ bude používání cyklistické helmy a bezpečnostních prvků. Děti se dozví, jak se bezpečně a ohleduplně pohybovat na stezkách, chodnících, cyklostezkách, přechodech pro chodce, přejezdech, při jízdě na kole, in-line bruslích, koloběžkách či skateboardech. V případě nepříznivého počasí se akce konat nebude.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Ekologický rozcestník MIE
INZERCE
podlahy poker