Klíče jsou předány, rekonstrukce budovy na náměstí TGM 16 právě začíná

Dnes byly stavební firmě oficiálně předány klíče od budovy na náměstí TGM 16 – a největší rekonstrukce v novodobé historii Přerova tak může začít. Pětapadesát let starý objekt stojící v centru města se začne v průběhu 22 měsíců přebudovávat na moderní sídlo magistrátu.

Klíče od Jiřího Raby, referenta investic z přerovského magistrátu, přebírá Jiří Lašák, projektový manažer společnosti VCES. Foto zdroj: prerov.eu

„S pracemi začneme už příští týden – nejprve půjde o přípravné práce, aby naši zaměstnanci mohli na stavbě fungovat. Bude jich tam padesát až osmdesát. V průběhu prvního půl roku nás pak čekají demolice v objektu,“ uvedl Jiří Cetkovský, zástupce výrobního ředitele stavební firmy VCES, která zakázku vyhrála. Rekonstrukce přijde na 359 milionů 508 tisíc 386 korun, na přestavbu získalo město dotaci přesahující 167 milionů korun.

Z objektu by mělo být vyvezeno okolo 6 tisíc tun suti, která bude sloužit k další recyklaci. „Většinou půjde o beton, ale dá se předpokládat, že ve střeše bude azbest, s tím bude potřeba naložit podle pravidel jinak,“ konstatoval Cetkovský. K zásobování i k odvozu suti budou stavebníci využívat zadní trakt v Jateční ulici, takže chod náměstí by v první fázi neměl být zatížen.  „Auta budou jezdit nejvíce po Jateční ulici a následně po mostě Míru – firma pak ale musí uvést komunikace do původního stavu,“ řekl náměstek primátora Vladimír Lichnovský. Přerované více pocítí až další etapu, kdy bude kolem nemovitosti postaveno lešení, které zasáhne i do prostoru náměstí. Podle zástupců stavební firmy pak bude nejnáročnější částí „odstrojení“ fasády objektu a vybudování předsazeného schodiště, které se stane součástí nové fasády. „Máme projekt budovy, která byla vystavěna v roce 1969, ale jak už to u těchto staveb bývá, všechno neodpovídá tomu, co bylo na papíře. Udělali jsme důkladný průzkum a chceme věřit, že na zásadního „kostlivce“ nenarazíme,“ konstatovala vedoucí odboru investic přerovského magistrátu Ivana Pinkasová. Město má vysoutěžený externí stavební dozor, který bude provádět společnost Sondeo. „Povinností bude celá řada, jednoduše se ale dá říct, že budeme dohlížet na postupy všech prací,“ sdělil zástupce této firmy Rostislav Sýkora. Klíče od nově zrekonstruovaného objektu by zástupci města měli dostat na podzim roku 2025, během roku 2026 se vybaví interiéry a následně se do pětipodlažního objektu budou stěhovat úředníci – z celkového počtu jich tu bude pracovat asi třetina, tedy okolo stovky.


Budova s adresou náměstí TGM 16 nahradila před 55 lety v historickém centru starou zástavbu, později se ale Přerované ohrazovali, že zchátralý dům vystavěný v „socialistickém duchu“ hyzdí náměstí. Zastupitelé se proto v roce 2020 rozhodli, že za 37 milionů 700 tisíc korun objekt od několika vlastníků koupí a najdou pro něj architektonicky přívětivější tvář. Tu budově dá návrh společnosti Anagram&Gruppa. „Tato stavba oživí centrum města. Nebude využita pouze jako magistrát, v přízemí se nabízí například prostor pro výstavy a součástí budovy bude terasa s kavárnou s výhledem na město – a to také Přerovu přinese novou atraktivitu,“ sdělil architekt Jan Kudlička, který stojí za vítězným návrhem.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Ekologický rozcestník MIE
INZERCE
podlahy poker