Velký požár skládky hasiči likvidovali celý den a noc. Zasahovala vrtulník i chemická jednotka

Šestnáct jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů se o víkendu potýkalo s rozsáhlým požárem skládky nebezpečného odpadu v Hradčanech na Přerovsku. Událost byla nahlášena na krajské operační a informační středisko v sobotu před 13. hodinou. Hustý černý dým byl viditelný z širokého okolí.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Postupně byl vyhlášen III. stupeň požárního poplachu. Nasazen byl vrtulník s bambivakem i velkoobjemové cisterny, celkově jich na místě bylo 16. U fyzicky velice náročného zásahu pracovalo mnoho hodin 80 profesionálních i dobrovolných hasičů, kteří se po celou dobu po požářišti pohybovali v dýchacích přístrojích. Kvůli jejich vysoké spotřebě byl povolán protiplynový automobil, který na místo dopravil jejich další zásobu. Zřízena byla dvě čerpací stanoviště.

"V průběhu hasebních prací byla na skládku, která místy dosahovala do výšky až 10 metrů a hořela na ploše zhruba 80x30 metrů, aplikována pěna, aby byl snížen vývin zplodin hoření a hustého kouře. Kvůli silnému větru směřoval na okolní obce na jihozápadě," uvedla mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová. Jednalo se o Domaželice, Čechy, Prusy a Beňov. Hasiči tamní starosty o události informovali skrze operační středisko, které celý zásah koordinovalo. "Povolána byla i chemická laboratoř z Frenštátu pod Radhoštěm, která na místě i v nejbližších obcích měřila koncentrace zplodin v ovzduší. Limity ovšem překročeny nebyly," dodala Lucie Balážová.

Po více než šesti hodinách intenzivních hasebních prací, které komplikoval silný vítr i těžce přístupný terén, byl požár lokalizován a dál se nešířil. Po setmění rozhodnul velitel zásahu o snížení počtu jednotek. I tak po celou noc pracovalo na požářišti šest jednotek. Po celou noc probíhal zásah s těžkou technikou, která rozhrabávala požářiště, odkrývala ohniska a hasiči je prolévali vodou. Následně bylo požářiště zasypáno nehořlavým materiálem a zeminou. Místo bylo předáno majiteli a byl nařízen dohled.

Příčinu požáru zjišťuje hasičský vyšetřovatel. S ohledem na to, že hořela skládka odpadu, je škoda oficiálně nulová.

Foto: HZS Olomouckého kraje


Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje

Video ze zásahu hasičů

https://fb.watch/kYk4byEWJl/




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker