Víkendovým lyžařům chystají Jeseníky nemilé překvapení

Nový sníh v Jeseníkách může do hor o víkendu přilákat tisíce návštěvníků. Už v sobotu 4. února ale horská služba chystá vyhlásit třetí stupeň lavinového nebezpečí, tedy značné riziko. Vyplývá to z aktuální prognózy záchranářů.

Záchranáři doporučují návštěvníkům hor sledovat aktuální lavinovou předpověď. Lidé ji najdou na webových stránkách horské služby. Foto: HS

„Sníh napadl na promrzlý, tvrdý povrch. Po dodatečném zatížení může dojít k uvolnění středních deskových lavin,“ uvedl k aktuální situaci Libor Hejtmánek z Horské služby Jeseníky. 

V očekávaném třetím stupeň lavinového nebezpečí dojde na horách k pádu zhruba poloviny všech lavin, které se za sezónu uvolní. Ojediněle mohou podle záchranářů zasáhnout frekventované turistické cesty.

Na prudké svahy nevstupovat

Pokud se situace nezmění a horská služba o víkendu třetí stupeň lavinového nebezpečí skutečně vyhlásí, bude to znamenat riziko hlavně pro lyžaře. Ti si musí cesty po horách dobře naplánovat a rozhodně se vyhnout takzvaným lavinovým korytům.

 „Túry v takovém prostředí vyžadují velkou opatrnost a výbornou znalost lavinové problematiky. Nebezpečná místa tvoří souvislý celek i na mnoha strmých svazích. Je důležité nevstupovat na svahy se sklonem nad 35 stupňů,“ stojí na webu horské služby.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Ekologický rozcestník MIE
INZERCE
podlahy poker