Třiadvacet milionů putovalo letos do oprav chodníků, třiatřicet do nových cyklostezek

V letošním roce se v ulicích Přerova opravily tisíce metrů čtverečních chodníků, do kterých město investovalo 13 milionů korun. Nové cesty mají chodci také v místních částech Přerova, tam šla investice ve výši bezmála 10 milionů korun. Rok 2022 byl pro Přerov bohatý i co se týče cyklostezek, do nich se vložilo 33 milionů.

Foto: Ilustrační obrázek, prerov.eu

V současné době se dokončuje jedna z největších rekonstrukcí chodníků za poslední roky – začíná u řadových domů v ulici Svépomoc I a vede až po Malá Tratidla. „Trasa pro pěší už tu byla ve špatném stavu, v některých částech se propadala a dlažba byla místy uvolněná. Nové chodníky tu budou hotovy do konce prosince a město za ně zaplatí přes 9 milionů korun,“ předeslal náměstek přerovského primátora Vladimír Lichnovský, který má na starosti investice města. Drobnějšími opravami se zabýval také odbor majetku.  „Ve městě jsme zlepšili stav například v Bratrské ulici, ještě předtím byly opraveny chodníky v ulicích Interbrigadistů, Želatovská a U Tenisu,“ shrnul náměstek Miloslav Dohnal – a připomněl, že do konce roku budou v Přerově dokončeny ještě další dvě opravy pěších tras, které přijdou na 800 tisíc.

„V polovině listopadu začali zaměstnanci technických služeb pracovat na spojovacím chodníku v ulicích Mikuláškova - Seifertova. Chodník je už několik let havarijní a občané žijící v této lokalitě si na špatný stav dlouhodobě stěžovali,“ řekl Dohnal. Oprava na ploše 517 metrů čtverečních - spočívající v odfrézování nerovností živičného krytu chodníku, výškové úpravě kanalizačních poklopů a položení nové obrusné vrstvy - bude ukončena do dvou týdnů od zahájení prací. Vylepšením aktuálně prochází i zóna v ulici Pod Hvězdárnou – konkrétně před domy s čísly popisnými 3, 4, 5 a 6. Tady začaly práce v polovině listopadu a ukončeny budou do 16. prosince. „Dojde k výměně obrub, položí se nová dlažba, v plánu jsou i terénní úpravy za obrubami. Práce provádějí rovněž zaměstnanci technických služeb,“ doplnila Irena Šikulová z přerovského magistrátu.

Nové chodníky mají také v místních částech Přerova. Tam prošlo letos opravou za 9 milionů 887 tisíc 3702 metrů čtverečních chodníků. V novotě je mají v Kozlovicích, Popovicích, v Čekyni, v Penčicích a ve Vinarech.

Kilometry nových cyklostezek 

Letošní rok byl bohatý také na stavbu cyklostezek, k nimž v některých případech přináležely i nové chodníky. Kolařům už pár týdnů slouží například stezka v Palackého ulici, která přišla na 15 milionů 657 tisíc korun. Další velkou investicí byla cyklostezka propojující Velkou Dlážku s Hranickou ulicí, která ústí do tubusu pod železniční tratí. „Na investici ve výši 15 milionů 475 tisíc korun přispěl městu Státní fond dopravní infrastruktury a Olomoucký kraj,“ vzpomněla Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu. Nový úsek trasy pro cyklisty vznikl rovněž v ulicích Velká Dlážka – Lipnická, konkrétně v části od autobusové zastávky po okružní křižovatku. Stavba přišla na 1 milion 873 tisíc korun a město ji částečně hradilo z dotace ITI. „Do roku 2023 nám z letoška přechází i očekávaná stavba cyklostezky se smíšeným provozem v ulici Pod Valy, podél níž budou i nové chodníky. Předpokládáme, že se s ní začne v březnu,“ řekl k investici za téměř 7 milionů korun primátorův náměstek Lichnovský.   



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker