Jak třídit odpady? Kam který patří? Na to odpoví besedy pro školáky i Barevný den s odpady

V prvním říjnovém týdnu jsou pro žáky druhého stupně přerovských základních škol na toto téma připraveny zajímavé besedy. A v sobotu 8. října ráno odstartuje v areálu technických služeb Barevný den s odpady. Celodenní program, určený pro rodiny s dětmi, dospělé i mládež, umožní návštěvníkům podívat se, co se děje s odpadem, který vytřídili, prohlédnout si techniku nebo absolvovat komentovanou prohlídku třídicí linky.

Foto zdroj: prerov.eu

Ve městě se neustále zlepšují podmínky pro kvalitní třídění, rozšiřují se kontejnerová stání i sortiment tříděného odpadu, lidé mohou využívat sběrné dvory. „Cílem je vytřídit maximum, abychom na skládku ukládali co nejméně zbytkového komunálního odpadu. Podmínky sice průběžně zlepšujeme, ale ruku v ruce s těmito materiálními opatřeními musí fungovat i osvěta a vysvětlování. A nejlépe na témata životního prostředí slyší mladí lidé,“ řekl Petr Školoud, vedoucí oddělení správy majetku na přerovském magistrátu.

Proto jsou pro téměř dva tisíce žáků z šestých až devátých tříd připraveny atraktivní besedy s odborníky na odpady, na kterých ale budou s dětmi na toto téma mluvit třeba i zpěvačka a populární influencerka Adéla Zouharová nebo herec a režisér z Moravského divadla v Olomouci Roman Vencl. „Maraton hodinových Talkshow o odpadech proběhne od 4. do 6. října v kině Hvězda.  Žáci a jejich učitelé se mohou těšit na vtipná videa, zábavnou formou děti získají zajímavé informace - o odpadech se totiž bude mluvit nejen vážně,“ přiblížil Petr Školoud.

Také sobota 8. října bude patřit v Přerově odpadům – Barevný den s odpady je pro širokou veřejnost od 9 do 15 hodin připraven v areálu technických služeb Na hrázi. „Kromě informačních stánků partnerů akce, kterými jsou neziskově hospodařící společnosti EKO-KOM, ASEKOL a Elektrowin, bude k vidění i naše svozová technika, lidé si budou moct zblízka prohlédnout naše auta, která běžně potkávají v ulicích města. Pro návštěvníky jsou přichystány soutěže o ceny, nebo mohou absolvovat prohlídku třídicí linky a skládky v Žeravicích, kam je bezplatně dopraví přistavený autobus,“ doplnil Tomáš Lolek, náměstek Technických služeb města Přerova. Dobrou pohodu podpoří Electric Strings – skupina mladých přerovských muzikantů, kteří budou přímo v areálu hrát rockové a popové skladby. „Pro prvních 300 návštěvníků je připraven dárek – populární barevné opakovaně použitelné tašky na třídění odpadů,“ zve k návštěvě náměstek Lolek.

Akce proběhne za každého počasí, je připravena i „mokrá varianta“, při níž může dojít k omezení některých venkovních aktivit. Na místě bude po celý den k dispozici občerstvení, areál technických služeb bude přístupný jak z ulice Na Hrázi, tak z ulice Polní. Parkování osobních vozů v areálu nebude možné, motoristé mohou automobily odstavit na parkovištích v okolí.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker