Jezová zdrž v Hranicích je po údržbě opět napuštěná

Jezová zdrž na řece Bečvě v Hranicích byla na počátku září vypuštěna kvůli údržbě, servisu a kontrole technologií jezu. Naplánované práce probíhaly do 21. září. Následně začali pracovníci Povodí Moravy jezovou zdrž opět napouštět.

Foto zdroj: pmo.cz

Povodí Moravy, s. p. provedlo ve dnech 5. – 11. září pravidelnou údržbu technologie jezu. Na tyto práce navázala prohlídka a servis pohyblivých technologií jezu, které jsou v provozu od dokončení jeho rekonstrukce v prosinci 2021. Kvůli pracím na jezu a stavebním postupům při výstavbě protipovodňových opatření Hranic nad silničním mostem museli vodohospodáři vypustit jezovou zdrž. „Práce včetně vypuštění jezové zdrže jsme měli původně naplánované do konce září. V polovině září byly na některých místech v horním povodí Bečvy kvůli intenzivním srážkám dokonce dosaženy stupně povodňové aktivity. Zvýšené průtoky přinesly do prostoru zdrže několik kusů naplavených kmenů i s kořenovými systémy, které byly neprodleně odstraněny našimi pracovníky. Práce jsme přesto dokončili v předstihu a jezovou zdrž začali opět plnit,“ popsal generální ředitel Povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák.

Práce na jezu dělníci dokončili 21. září. Následující den pracovníci Povodí Moravy začali jezovou zdrž opět napouštět. S ohledem na dobrou hydrologickou situaci, kdy průtok vody v řece Bečvě v profilu Teplice nad Bečvou dosahuje 26 m³/s, se jez podařilo naplnit ještě během čtvrtka.

Pravidelnou údržbu jezu v Hranicích včetně vypuštění jezové zdrže provádí Povodí Moravy každý rok první pondělí měsíce září. Manipulace při vyhrazování se provádí po jednotlivých krocích pozvolna tak, aby nejdříve došlo k ustálení hladiny. Teprve potom následují další kroky. Každoroční srážka probíhá dle platného manipulačního řádu jezu Hranice.

Jez v Hranicích prošel v předchozích letech rozsáhlou rekonstrukcí, která spočívala v rozšíření jezu o jedno jezové pole a vybudování téměř 150 metrů dlouhého rybího přechodu. Nad silničním mostem dokončuje Povodí Moravy protipovodňové zídky v celkové délce 1050 metrů a protipovodňové hráze v délce 350 metrů. „Nové protipovodňové opatření zvládne převést povodeň o průtoku až 699 m³/s a současně vytvoří podél řeky Bečvy prvky v podobě tribun a schůdků, které přiblíží řeku lidem, umožní přístup až k vodě a vytvoří v blízkosti řeky volnočasovou zónu. Stavba bude dokončena ještě v průběhu letošního podzimu,“ doplnil Gargulák.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker