Miliony škole ukradl "americký vojenský lékař z Jemenu". Účetní je obviněna, ředitel rezignoval

Šokující zpráva z olomoucké základní školy v Holečkově ulici má pokračování. Policie zveřejnila informaci, že již obvinila sedmapadesátiletou účetní školy ze zpronevěry. Ví se už také, jak ke zpronevěře došlo.

Základní škola byla okradena o 14,5 milionu korun | Foto: mapy.cz

Kriminalisté odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje zahájili trestní stíhání sedmapadesátileté ženy pro zvlášť závažný zločin zpronevěry.

Žena je obviněná, že v době od 25. dubna do 14. června 2022 postupně převedla z účtu svého zaměstnavatele základní školy v Olomouci finanční prostředky přesahující 14,5 milionů korun na svůj bankovní účet. "Ty obratem vyměnila za eura, která převedla na několik zahraničních účtů v domnění, že je zasílá na úhradu poplatků spojených s doručením cenného balíku od virtuálního zahraničního přítele vydávajícího se za amerického lékaře na misi v Jemenu," vysvětlil mluvčí policie Libor Hejtman.

Zprvu údajně finanční transakce působily důvěryhodným dojmem a účetní se dařilo peníze na účet školy vracet. Touto metodou neznámý pachatel vzbudil v ženě důvěru a tak mu nakonec poslala více a více peněz, aniž by je už dostala zpět. 

Trestní stíhání obviněné ženy je vedeno na svobodě. "Za zvlášť závažný zločin zpronevěry ji hrozí trest odnětí svobody na pět až deset let," doplnil Libor Hejtman.

Město Olomouc mezitím poskytlo škole 12 milionů korun jako půjčku se splatností na pět let. Provoz školy není nijak ohrožen, maximálně se bude muset obejít v nejbližší době bez investičních akcí. Na výzvu příslušného náměstka Karla Konečného nakonec i ředitel školy podal rezignaci. Rok místo něj školu povede již penzionovaný bývalý úspěšný ředitel, příští rok proběhne výběrové řízení na řádné obsazení této pozice.   



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker