Nejhlubší sladkovodní propast na světě najdete v Hranicích na Moravě. Dočkáme se někdy jejího dna?

Hranická propast je unikát, který nám může závidět celý svět. Její konečnou hloubku se ani s moderní technikou dosud nepodařilo přesně určit. Už nyní se ale ví, že se svými 450 metry jde o nejhlubší zatopenou sladkovodní jeskyni na světě. Podle odhadů odborníků může hloubka dosáhnout až 800 metrů, jiní dokonce mluví o několika kilometrech. Žádná sonda však dosud nepronikla až ke dnu.

Foto zdroj: FB Hranická propast

Propast se nachází v Hranickém krasu nedaleko veřejnosti přístupných Zbrašovských aragonitových jeskyní. Podle pověsti do ní na koni skočil moravský král Mojmír II., aby totéž v noční temnotě udělali jeho pronásledovatelé z řad zrádných velmožů ohrožujících Moravu. Na samé dno zatím nepronikla žádná sonda ani miniponorka. I přesto podle naměřených údajů vyplývá, že Hranická propast je nejhlubší zatopenou propastí na světě.


Dne 1. srpna 2022 speleologové s pomocí podvodního robota dosáhli v Hranické propasti hloubky 450 metrů. Robot kvůli technickým omezením však ani při tomto pokusu nedosáhl dna propasti. Během ponoru robot mapoval propast pomocí šesti kamer a sonarových paprsků. Získané údaje mají být použity při vytváření podrobné 3D mapy zatopených podzemních prostor. 

"Šestý den průzkumu Hranické propasti se stal zlomový. Podařilo se nám opravit a otestovat podvodního robota a i přes nepřízeň počasí pokračovat v průzkumu. Zaměřili jsme se na průzkum Mikáda (200m), ze kterého jsme pokračovali do hlubších částí. Prostory, které jsme zkoumali a mapovali jsou obrovské a ve 450m hloubce nás zastavila technická omezení podvodního robota. Starý hloubkový rekord jsme překonali o 46m (404m) a dosáhli jsme cílové hloubky 450m. Chtěl bych poděkovat všem účastníkům – členům naší ZO, příslušníkům HZS ČR – Záchranný útvar Hlučín, pracovníkům Hlavní báňské záchranné služby (DIAMO státní podnik) a hlavně pracovníkům firmy UNEXMIN GeoRobotics Ltd. Akce ještě bude pokračovat průzkumem a mapováním části Mokrá rotunda. Ke zprávě přikládáme pár obrázků a chceme se s Vámi podělit i o záběry, které ještě nikdo neviděl," informoval na stránkách hranickapropast.cz Josef Lukeš.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker