Rozhledna Čekyně dostala zelenou. Záměr na její vybudování schválili radní

Radní na svém dnešním jednání oprášili dříve odloženou myšlenku na vybudování rozhledny na Čekyňském kopci a schválili záměr na její realizaci. První úvahy a diskuse o rozhledně se vztahují už k roku 2020, kdy byla vytipována lokalita a prověřovala se možnost získání dotace, avšak s negativním výsledkem. Problémy, které přinesl kovid, tyto úvahy odsunuly na vedlejší kolej.

Foto zdroj: prerov.eu

„Přesto jsem přesvědčený, že tato lokalita si zatraktivnění zaslouží, už dnes je to turisticky využívaná oblast, kde svůj volný čas tráví senioři, rodiny s dětmi i mládež z nejbližšího okolí. A rozhledna by určitě byla lákadlem i pro výletníky z větší dálky,“ vysvětluje svůj návrh radní Jakub Navařík.

Vede tudy několik turistických tras a několik tras naučné stezky, tzv. Pěškobusu

Na relativně malém prostoru se zde potkává řada atraktivit – od Knejzlíkových sadů, přes vinice, libosad, sochu Mamutíka Toma až po skupinu malých jeskyní, nebo dochovanou pozorovatelnu civilní obrany. V bezprostřední blízkosti je také známá přerovská rokle. „S kolegy z magistrátu jsem se detailně zabýval i všemi náležitostmi pro umístění rozhledny, možností napojení na komunikace a případně i na inženýrské sítě. V úvahu je třeba vzít také vzletové dráhy přerovského letiště - maximální vhodná výška stavby je asi 25 až 30 metrů. To ale zcela dostačuje, aby byl návštěvníkům umožněn unikátní výhled po velké části střední Moravy. Kvůli údržbě a souladu s krajinou by byla vhodná ocelová nosná konstrukce s dřevěnými prvky,“ doplnil Navařík. Odhadovaná cena takové stavby se pohybuje mezi 5 – 8 miliony, záleželo by na způsobu provedení, výšce a umístění v krajině. „V letošním roce se finanční situace města stabilizovala, proto jsem na začátku roku materiál oživil, a radní jej dnes podpořili,“ uzavřel Navařík.

Právě nyní probíhá hlasování o návrzích přihlášených do participativního rozpočtu, mezi kterými se také objevil návrh na rozhlednu na Čekyňáku. Jedná se však o projekt výrazně menšího rozsahu, který by v případě realizace nemohl svými náklady přesáhnout částku 500 tisíc korun. V participativním rozpočtu mohou lidé vybírat z 23 návrhů až do 31. července.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker