Nová cyklostezka propojí lávku přes Bečvu u loděnice s Žerotínovým náměstím

Most u loděnice s Žerotínovým náměstím by měla spojit nová cyklostezka. Stavět se má od července do listopadu a náklady na její stavbu byly vypočítány na 5 milionů 520 tisíc korun. „Na investici budeme žádat o dotaci z Olomouckého kraje – žádost o ni musí být podána do konce ledna. Maximálně můžeme získat 2 a půl milionu korun,“ nastínila náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová.

Foto zdroj: prerov.eu

Projekt řeší nejen novou cyklostezku vedoucí podél ulice Pod Valy, ale i úpravu stávajícího chodníku. „V současné době jsou místa pro pěší po obou stranách. Nově bude od restaurace Katovna směrem k Žerotínovu náměstí chodník, zatímco na opačné straně povede od lávky přes Bečvu až ke křižovatce ulic Kozlovská-Šrobárova společná stezka pro cyklisty a chodce,“ popsala Petra Hirschová z oddělení investic přerovského magistrátu. A prozradila i parametry nové trasy – chodník bude dlouhý 130 metrů a široký 2,5 až 3,2 metru, společná stezka má být o délce 270 metrů a s šířkovým parametrem 3,25 metru.

„Stezka bude vydlážděna zámkovou dlažbou. A musí samozřejmě splňovat podmínky bezbariérovosti, takže nebudou chybět varovné pásy pro nevidomé. Vše bude plynule navazovat až k vydlážděnému úseku, vedoucímu k Žerotínovu náměstí,“ doplnila vedoucí investic města Ivana Pinkasová. Připomněla rovněž, že součástí stavby jsou nová, oplocená kontejnerová stání pro deset nádob na smíšený a tříděný odpad – a počítá se i s tím, že stávající stožáry veřejného osvětlení včetně svítidel budou demontovány a nahrazeny novými. „Po dobu stavby budou muset ovšem majitelé aut především z blízkých panelových domů počítat s tím, že zčásti bude zabráno parkoviště u kašny,“ upozornila náměstkyně Mazochová.

Přerov je poměrně hustě protkán cyklostezkami

Za posledních osmnáct let bylo ve městě vybudováno 25 kilometrů tras pro cyklisty a další se staví či chystají. „Aktuálně se realizuje například stezka v centru Přerova, která vede přes Palackého ulici až k budově Gymnázia Jakuba Škody a přijde na 13 a půl milionu korun, z toho 11 a půl milionu nám pokryje dotace z ITI Olomouckého aglomerace,“ vzpomněl radní pro dopravu Tomáš Navrátil.  Na propojení cyklostezkou čeká i trasa Velká Dlážka a Hranická – na tu už probíhá výběrové řízení s předpokládanou cenou 14 milionů 600 tisíc korun a v ceně je i přeložka plynového zařízení. A připravuje se i stezka, která propojí ulice Šířava – Svisle, R. Stokláskové a vyžádá si náklady ve výši asi 17 milionů korun.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker