Kraj má 12 nových poslanců. Jeden okres nemá žádného. Kdo bude v Praze hájit zájmy Přerovska?

Olomoucký kraj získal o víkendu 12 nových poslanců. Parlamentní volby vyhrálo v kraji hnutí ANO, druhá skončila koalice Spolu, pak Piráti a Starostové, těsně za nimi SPD. Mezi největší skokany, tedy kandidáty, kteří v hlasování předběhli svoje výše nominované spolustraníky, je například Michael Kohajda ze Šumperka nebo Hana Naiclerová z Prostějova.

Voliči rozhodli. Křeslo v Poslanecké sněmovně získali dva kandidáti za Přerovsko. Foto: archiv

Okres Olomouc bude ve Sněmovně zastupovat celkem pět poslanců. Milan Brázdil (ANO 2011), Milan Feranec (ANO 201), Martin Major (ODS), Karel Smetana (KDU – ČSL) a Tomáš Müller (PIR + STAN).

Za Přerov se do parlamentu podívá Petr Vrána (ANO 2011) a Marian Jurečka (Spolu). Prostějovsko posílá do Sněmovny Petra Fialu (SPD), Ladislava Oklešťka, Jaroslava Faltýnka (oba ANO 2011) a Hanu Naiclerovou (PIR+STAN). Jednoho zákonodárce má Šumpersko, a to Michaela Kohajdu (Spolu). Mimochodem, Šumpersko bude mít svého zástupce v dolní komoře Parlamentu po dlouhých jedenácti letech. Naopak o svého poslance přijde Jesenicko – z tohoto regionu se do Sněmovny tentokrát nedostal nikdo. 

V Branné přišlo k urnám 85 % voličů

Preferenční hlasy – tedy kroužkování – katapultovaly do Prahy Milana Brázdila, který na kandidátce ANO zastával šesté místo, ale ve volbách skončil jako druhý. Michael Kohajda kandidoval z těžko volitelného sedmého místa a díky kroužkování skončil na čtvrté pozici, která pořád ještě znamená poslanecké křeslo. Krajského lídra PIR+ STAN Tomáše Müllera z Nové Hradečné přeskočila z pátého místa prostějovská kandidátka Hana Naiclerová.

Hojná byla volební účast, která se pohybovala kolem 66 procent. Nejvíc voličů přišlo k urnám v Branné na Šumpersku, a to více než 85 procent. Na průběh voleb dohlížela stejně jako v minulosti policie, ovšem veřejné hlasování se letos obešlo bez incidentů.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker