V Hranicích začali opravovat bašty městského opevnění

Na baštách pozdně středověkého městského opevnění mezi zámkem a zámeckým hotelem v Hranicích se začínají opravovat střechy. Opravy byly zahájeny na severozápadní baště blíže hotelu a od 20. září budou pokračovat i na jihozápadní baště poblíž vstupu do Zámecké zahrady a do Zámeckého klubu.

Hradby v Hranicích jsou nejen cennou ukázkou středověkého vojenského stavitelství ale také významnou kulisou centra města. Foto: město Hranice

Opravy potrvají do konce října a budou stát necelý milion korun. Vstup do Zámecké zahrady bude otevřen, terasa Zámeckého klubu bude mít od 20. září omezený provoz.

Důvodem oprav je špatný stav břidlicové krytiny na střechách bašt. Již v roce 2017 začala krytina opadávat a ohrožovat kolemjdoucí, proto v létě 2017 došlo k provizorní opravě drátěným pletivem. 


Hranice mají bohatou minulost, 

Na město byly Hranice vysazeny (povýšeny) v roce 1276, avšak pouze částečně a vysazení bylo dokončeno r. 1292. Od 20. let 15. stol. přešlo město do majetku pánů z Cimburka a od r. 1499 bylo v dědičné držbě pánů z Pernštejna. V té době byly Hranice dobře opevněným a výstavným hospodářským a správním centrem rozhlehlého panství s prosperujícím obchodem a řemesly. Město bylo obehnáno dvěma prstenci hradeb zpevněných baštami a třemi branami. 

"V Hranicích je dochována část městských hradeb s baštami. Město bylo opevňováno v letech 1292-1296 valovou hradbou, za Cimburků pak kamennou v letech 1435-1460. Za Pernštejnů v letech 1475-1547 vzniklo druhé kamenné opevnění", uvedl server hrady.cz. 


Druhá polovina 16. stol. a počátek 17. stol. přinesla časté střídání majitelů panství, z nichž poslední tří v předbělohorském období se zasloužili o přestavbu původně gotického hradu pánů z Cimburka na pozdněrenesanční zámek s nádhernými arkádami. Zdroj: Město Hranice



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker