Park Michalov čeká generálka závlahy. Přerov upraví i kritizované pískové cesty

Závlahový systém v Michalově projde celkovou opravou. Práce v parku začnou v pondělí 2. srpna, potrvají dva měsíce a Technické služby města Přerova za ně dají asi 700 tisíc korun. Systém už sedmnáct let zavlažuje část parkové zeleně a dosud prošel jen drobnými udržovacími zásahy.

Michalov se rozkládá na dvaceti hektarech a patří k nejkrásnějším částem Přerova. Zdroj: MMPr

Závlahový systém projde kompletní obnovou. Návštěvníky parku oprava neomezí

„V rámci letošní generální opravy budou vyměněny veškeré zavlažovací trysky, zkontrolovány rozváděcí šachty včetně ventilů. Ty nefunkční budou nahrazeny, podle potřeby se předběžně počítá i s výměnou poškozených rozvodů vody,“ informoval Bohumír Střelec (ANO), radní města Přerova a současně jednatel technických služeb, v jejichž správě park je.

Jak Střelec dále řekl, v rámci opravy dojde i ke strhnutí části travnatých ploch a následně k osazení nových trávníků - a v plánu je i natření hudebního altánku, kde probíhají promenádní koncerty. Návštěvníky práce nijak neomezí, zaměstnanci odborné firmy se budou většinou pohybovat na travnatých plochách, v nichž je závlahový systém od roku 2004 zabudován.


Pískové cesty terčem kritiky. Město je chce dostat do lepší formy

Městský park Michalov čeká letos ještě jedna investiční akce, spočívající v opravě části pískových cest. „Předpokládáme, že práce zahájíme ve středu 29. září a ukončíme k 1. listopadu. Tato oprava ale už bude znamenat omezení vstupu do okolí květnice – návštěvníky na to upozorní cedule u vstupu,“ konstatoval Střelec. S pořízením nových pískových tras se čeká až do konce září, a to kvůli svatbám, které se zejména v létě v této atraktivní části parku konají.


Pískové chodníky experti ošetřili testovací opravou. Nový postup se osvědčil 

„Pískové pěšiny jsou už několik let terčem kritiky Přerovanů, neboť po zimě či dlouhodobějších deštích jsou rozmočené a návštěvníkům bývá kvůli tomu vstup do parku zakázán,“ vzpomněl vedoucí odboru majetku přerovského magistrátu Miloslav Dohnal.

Před dvěma lety se vedení města rozhodlo nechat opravit alespoň část trasy u vstupu – pustili se do ní odborníci z firmy, která se zabývá zahradní architekturou. Ti na zkušebních 28 metrech vyměnili povrch v tloušťce 100 milimetrů, součástí vrchní části se pak stal minerální materiál, který má ideální složení pro parkové a zahradní cesty. A letošní rekonstrukce, která by měla přijít asi na 2 a půl milionu korun, bude probíhat a vypadat obdobně.   


Letos v květnu otevřeli správci parku Michalov i nově opravený skleník. Foto zdroj: tsmpr.cz


Park Michalov byl původně lesem

Pojmenování " Michalov" je tradičním názvem pro tuto oblast. Jeho odvození je buď ze jména údajného majitele lesa, klášterního kostela svatého Michala na Šířavě, nebo i podle kapličky nebo sochy sv. Michala při cestě do Žebračky.


Park byl založen v roce 1904 přeměnou bývalého lesa, podle plánů významného zahradního architekta Františka Thomayera. Jde o nejstarší a nejrozlehlejší okrasný sad města Přerova. Přežil devastaci v dobách komunistického režimu, kdy od 70. let 20. století chátral. Zmizela dětská železnice, historický mobiliář, zanikla také mezinárodně známá alpínka. Park má město Přerov opět ve správě od roku 1989. 



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker