AKTUALIZOVÁNO: Povolí úředníci nemorální a nelegální stavbu v Přerově pro nepřizpůsobivé?

Zoufalství a strach o budoucnost. V Přerově ilegálně postavili bytový dům. Je riziko, že v něm vznikne ubytovna pro sociálně slabé. Takový scénář děsí i město Přerov, to chce projektu zpětně vystavit stopku. Brněnská společnost Avezo Reality sídlící blízko Cejlu načerno přestavěla administrativní budovu v areálu bývalých Želatovských kasáren bez stavebního povolení. Stejná firma teď požaduje vydání povolení stavby dodatečně. Město Přerov se k procesu přihlásilo coby účastník řízení a podle svých představitelů vyslalo signál, že s dodatečným povolením nesouhlasí.

Ještě v roce 2013, kdy ve městě kvetl nechutný byznys s chudobou, bydlelo v ubytovnách přes 800 lidí, dnes jich tam pobývá okolo dvě stě padesáti. Foto zdroj: prerov.eu

Stavba vznikla nezákonně, bez konzultace s povolujícími či dotčenými orgány. Za projektem stojí firma z brněnského Cejlu

"Obecně je plocha v územním plánu jako smíšená obytná. Nicméně v rámci samosprávy zastáváme názor, že v tuto chvíli vzniká bytový dům v charakteru zástavby, která neposkytuje kvalitní bydlení a svým využíváním se s největší pravděpodobností bude blížit ubytovně, na kterou je stavební uzávěra,“ uvedl vedoucí odboru rozvoje přerovského magistrátu Pavel Gala. Pokud by proces probíhal standardně, podle zákona a podle zájmů občanů, město by se s největší pravděpodobností stalo hned na počátku účastníkem řízení a investor by byl samosprávou seznámen s argumenty či obavami. 

„Firma si ale vybrala cestu „černé stavby“, stavební úřad obešla a razítka chce získat ex post. Je to nejen nelegální, ale také nemorální,“ konstatoval razantně tajemník magistrátu Petr Mlčoch. 

Firma Avezo Reality s.r.o. je z Brna, vznikla v roce 2015. Sídlo firmy je v Brně na adrese Tkalcovská 3, což je místo ve dříve velmi nechvalně proslulé části Brna "Cejl" (podle stejnojmenné ulice). Pokud je na mapě strachu Přerova nádraží a jeho okolí, na mapě strachu Brna patří přední příčky strachu právě Cejlu.


Podle primátora Měřínského hrozí narušení bezpečnosti a pořádku

Zástupci města se zcela oprávněně obávají, že je za tímto počínáním snaha zlegalizovat stavbu ubytovny, do které by se mohli stahovat potenciální potížisté, s jejichž pobytem na území města má Přerov dlouhodobě velmi neblahé zkušenosti. A to je ještě slušný výraz. Stanovisko tajemníka Mlčocha podpořil svým vyjádřením i primátor města Petr Měřínský. 

„Je tu poměrně vysoké riziko, že v novém domě budou uzavírat smlouvy sociálně nepřizpůsobivé rodiny, což povede k narušení bezpečnosti a pořádku. Pro nás je prioritou zajištění klidu nejen pro okolí obchodního centra, které se tu nachází, ale i blízkého sídliště Pod hvězdárnou,“ shrnul přerovský primátor Petr Měřínský (ANO 2011).

Primátor rovněž připomněl, že Přerov dlouhodobě bojuje proti dalším ubytovnám – ať už stavebními uzávěrami, které nedovolují developerům budovat ve vymezených lokalitách nové ubytovny, nebo takzvanou bezdoplatkovou zónou, která zamezuje přílivu nových nájemníků, závislých na dávkách na bydlení. Nicméně, ani on nedokáže osud ubytovny zvrátit. Rozhodovat budou totiž úředníci bez ohledu na preference vedení města nebo občanů. 


Konečné slovo v celé kauze ilegální „černé stavby“ bude mít stavební úřad

Právě stavební úřad rozhodne a do jeho rozhodování nemůže formálně ani politické vedení města ani vedení magistrátu zasahovat. Všemocní úředníci se tak podle vyjádření města Přerova nyní probírají dokumentací a v nejbližších dnech by měli vydat rozhodnutí, které buď nařídí odstranění nepovolené stavby, nebo ji dodatečně povolí.

„V každém případě ale bude následovat za předchozí porušení zákona pokuta,“ předeslal vedoucí odboru stavebního úřadu a životního prostředí Pavel Juliš.


AKTUALIZOVÁNO: Riziko dodatečného povolení stavby přetrvává. Obavy Přerovanů rostou

Obavy z dodatečného povolení stavby, zpětné legalizace stavby, jsou mezi Přerovany značné. Zdaleka se netýkají jen obyvatel okolního sídliště. Strach lidí z dalšího pomyslného vředu na mapě města Přerova je posílován spekulacemi o slabosti a alibistickém rozhodování. Dodatečné povolení stavby může být vnímáno jako menší zlo.

Ačkoliv podle svého vyjádření město Přerov chce postupovat proti stavbě, konečné slovo bude mít byrokracie. Naději dává právě razantní vyjádření tajemníka přerovského magistrátu, Petra Mlčocha, který po právu a zcela správně označil stavbu nejen za ilegální ale taky za nemorální. Bohužel do rozhodování stavebního úřadu on ani politici nemůže zasáhnout.  Zda z daní placení úředníci například nařídí odstranění stavby, o tom je předčasné spekulovat. 

Zoufalství, beznaděj, strach o budoucnost, zloba, bezmoc. Takovými slovy popisují občané města v bleskové anketě redakce Přerovského Reje své pocity, které v nich nejistota o dalším osudu načerno vybudované ubytovny vyvolává. Podle některých Přerovanů je toto možné snad jen v městě Přerov. Zatímco osud D1 závisí na vyděračském jednání nevládních neziskových organizací, o devastaci další městské čtvrti budou rozhodovat úředníci.

"Na slušného člověka si úřednický šiml s radostí došlápne, šmejdi v tom ale umějí chodit, z nich mají úředníci strach a taky si nechtějí taky přidělávat starosti," sdělil redakci Martin Š. z blízké Kabelíkovy ulice. Bojí se, že stavbu úředníci dodatečně schválí. Jeho slova vystihují obavy mnoha dalších lidí.


"Platí jiný metr na normální lidi a jiný na šmejdy, kteří postaví ubytovnu pro sociální případy načerno, je to hnus," i takové názory zaznívají mezi Přerovany. Jaký bude osud stavby však rozhodnou úředníci. Pravděpodobnost, že nařídí odstranění stavby je podle oslovených občanů mizivá. Riziko, že stavba zůstane a do objektu se začnou přesouvat sociální případy, je velmi vysoké. Platby za nájem jsou přitom hrazeny z dávek, na ně bere stát peníze z daní. Jde o výnosný byznys s chudobou. Ilustrační foto vystihuje výraz nových generací zoufalých ze situace problémových lokalit v Přerově, v jejichž blízkosti by měli vyrůstat. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker