Olomoucký kraj rozporuje kvůli Bečvě vodní zákon. Podle politiků vyvolává zmatky

Olomoucký kraj ve spolupráci s krajem Zlínským krajem sesumíroval připomínky k novému vodnímu zákonu, který má mimo jiné řešit podobné havárie, jaká se vloni stala na Bečvě. Z dosud neznámého zdroje tam unikl jed, který proměnil řeku v území bez života. Někteří politici a ekologové kritizují postup při vyšetřování havárie. Ministerstvem životního prostředí předložený návrh zákona podle krajských politiků obsahuje řadu chyb i nejasností a oba zmiňované kraje chtějí tyto nedostatky korigovat.

Kauza Bečva je nadále zdrojem politické kampaně. Jako "střelivo" do vládní koalice a zejména proti ANO využívají Bečvu politici Pirátů, TOP 09, STAN či KDU-ČSL. Foto zdroj: olkraj.cz

Zmatky a chyby. Hejtman Suchánek jednal se senátorkou Seitlovou. 

„Nejdůležitější změna se týká paragrafu, kde ministerstvo navrhuje, aby šetření příčin a řízení prací při zneškodňování havárií příslušelo vodoprávnímu úřadu podle místa vzniku havárie. Ve spolupráci s krajem Zlínským navrhujeme, aby tato role byla jednoznačně definovaná Českou inspekcí životního prostředí, která musí postupovat v součinnosti s příslušným vodoprávním úřadem a správcem toku,“ vysvětluje Martin Šmída (Piráti), uvolněný radní Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí.

Podle sdělení vedení Olomouckého kraje je to právě "nejasná legislativa", která prý vedla při loňské havárii na Bečvě ke zmatkům a průtahům. Za "zcela nesystémový" považuje Šmída návrh ministerstva, aby kraje pro podobné účely vytvářely rezervy ve výši 20 miliónů korun.

„Na téma ekologické havárie, pochybení při jejím řešení a nutnosti legislativních změn jsem v tomto týdnu osobně jednal se senátorkou Jitkou Seitlovou. Pevně věřím, že finální zákon po úpravách zabrání opakování zmatků a chyb, které provázejí vyšetřování této události na řece Bečvě,“ upřesnil hejtman Josef Suchánek (Piráti + STAN). Olomoucký kraj připomínky k vodnímu zákonu už poslal a podle svých slov "věří, že budou do novely zahrnuty". Jitka Seitlová (KDU-ČSL) je členkou Senátu od již od jeho vzniku v roce 1996 s výjimkou let 2007 až 2014, kdy měla funkci zástupkyně ombudsmana v Brně. 


Svědek či udavač. Tzv. "whistleblower" dostane od Gazdíka a Ančicové sto tisíc korun

Kauza Bečva je tak i nadále politickým tématem nad rámec připomínek návrhů změn zákonů. Náměstkyně hejtmana Zlínského kraje, Hana Ančincová (Piráti) pro oblast životního prostředí ještě vloni podle svých slov vyrazila na místo k označené výpusti do Bečvy a společně se složkami integrovaného záchranného systému celou situaci mapovala. V prosinci pak vyzvala veřejnost k udání pachatele a nabídla mu spolu s poslancem Gazdíkem (TOP 09) odměnu 100 tisíc korun.

„Znovu apeluji na možného svědka všech událostí, které se na Bečvě staly, aby se ozval buď na e-mail becvuresimeted@gmail.com nebo na Policii ČR. Já i poslanec Gazdík jsme ochotni takovému whistleblowerovi, který přinese informace, které povedou k dopadení viníka, vyplatit sto tisíc korun,” řekla Ančincová (Piráti).


Vyšetřování havárie se snaží řešit opoziční politici

Radní Olomouckého kraje pro životní prostředí Šmída vloni v prosinci uvedl, že ani jej situace nenechává chladným a že Bečvu řeší již jeden měsíc, který podle svých slov strávil na Krajském úřadě. "Snažíme se tuto kauzu vyřešit každým dnem. V současné době analyzujeme všechny vzorky, které byly shromažďovány od počátku havárie,” komentoval snahy Olomouckého kraje o vyřešení kauzy pirátský politik Šmída. Konkrétní výsledky řešení zatím radní Šmída nezveřejnil. Známý není ani "whistleblower", po kterém pátrá Ančincová a Gazdík. 

Ministerstvo životního prostředí vede jako ministr už druhou vládu Richard Brabec (ANO 2011). Pirátská strana, jíž je Šmída a Ančincová členy, je aktuálně vůči vládnímu ANO 2011 a ČSSD v opozici. Podobně je v opozici i TOP P9, tak jen narozdíl od Olomouckého kraje v opozici ve Zlínském kraji. V obou krajích mají od voleb v říjnu 2020 rozhodující vliv právě Piráti. Ve Zlínském vládne vítězné ANO a drží post hejtmana. V Olomouckém kraji skončilo také vítězné ANO ale v opozici. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker