Kraj provede forenzní audit Správy silnic kvůli Faltýnkově deníku

Mediální kauza zápisků vlivného poslance má odezvu v Olomouckém kraji. V úterý 13. dubna byla na serveru Seznamzpravy.cz zveřejněna další část poznámek z údajného diáře poslance Jaroslava Faltýnka (ANO). Dnes na tuto reportáž reagovalo vedení Olomouckého kraje. Chce ve Správě silnic Olomouckého kraje (SSOK) provést forenzní audit.

Odhalí audit požadovaný Olomouckým krajem podvody nebo protiprávní jednání ve Správě a údržbě silnic Olomouckého kraje? Brzy se to dozvíme. Foto: Ilustrační obrázek

Forenzní audit má prověřit protiprávní jednání. Kraj pátrá po protiprávním jednání z minulosti 

Ve zmíněné reportáži Seznamzpravy.cz se objevily také informace týkající se Olomouckého kraje. Konkrétně zde údajně prostějovský právník Zdeněk Klapka v minulosti radil Faltýnkovi, jak ovládnout dopravní veřejné zakázky v Olomouckém kraji.

Základem plánu podle právníka Klapky bylo, že zaběhnutý systém rozdělování zakázek se nemá měnit, jen je třeba ho přesměrovat na skupinu lidí kolem Faltýnka. Právník také doporučil Faltýnkovi, aby po odchodu ředitele Správy silnic Olomouckého kraje do důchodu obsadili místo ředitele „výkonným člověkem bez ambicí si dělat svoje a vkládat své myšlenky."


Za vyšetření údajných zločinů bude za kraj odpovědná Pirátka Dvořáka Kocourková. Bude úspěšná? 

Vedení olomouckého hejtmanství dnes zareagovalo na informace, které se týkají možného ovlivňování veřejných zakázek Správy silnic Olomouckého kraje dne 20. dubna.

Krajští radní se po týdnu od zveřejnění inkriminované reportáže dohodli, že v případě podezření na korupční jednání budou postupovat rychle a razantně. Odpovídat za zadání auditu bude uvolněná radní Radka Dvořáková Kocourková (Piráti) ze Šumperka, která na kraji zodpovídá za veškeré krajské investice, evropské projekty, transparenci, IT a také Smart region. 

„Rada Olomouckého kraje schválila provedení forenzního auditu k prošetření zakázek v příspěvkové organizaci Správa silnic Olomouckého kraje,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje (Piráti + STAN). Pro pirátské vedení Olomouckého kraje je otázka transparence a potírání korupce nejdůležitější prioritou. Je proto logické, že právě jim připadl úkol odhalit protiprávní jednání na Správě silnic. 


Kauza odstartovala zveřejněním informací, které plynou ze záznamů Jaroslava Faltýnka

Některé z nich naznačují, že zakázky na dopravní stavby v Olomouckém kraji v minulosti nemusely probíhat transparentním způsobem.

„Informace, které se objevily v médiích, vůbec neberu na lehkou váhu. Naším cílem je prověřit systém a zadávání veřejných zakázek,“ zdůraznil Michal Zácha (ODS), náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro dopravu. Právě pro něj jde o velmi citlivé téma, protože Správa silnic Olomouckého kraje spadá do resortu dopravy, za který nese odpovědnost právě on. Zácha působí také v Přerově, nyní v pozici radního. Věnuje se investicím a mimo jiné také rozvoji dopravní infrastruktury v Přerově. 

"Podezření se týkají období před nástupem současného ředitele Správy silnic Olomouckého kraje a samozřejmě také před naším zvolením do krajského zastupitelstva," uvedl dále náměstek hejtmana a přerovská radní Zácha na svém Facebooku. 

Zveřejněné informace nejsou žádnými úředními záznamy, rozhodně je ale neberu na lehkou váhu. Ihned po zveřejnění informací jsem proto začal celou věc řešit s vedením SSOK. Rada Olomouckého kraje včera rozhodla o provedení forenzního auditu k prošetření v této naší příspěvkové organizaci. Výsledky by měly být známy do několika měsíců, poté rozhodneme o případném dalším postupu.

Transparentní hospodaření a nakládání s finančními prostředky je pro hejtmanství absolutní prioritou. „Věřím, že krajem zadaný hloubkový audit pomůže vnést do celé kauzy více světla. Jakákoli korupce při zadávání veřejných zakázek je absolutně nepřijatelná,“ dodal Ivo Slavotínek, první náměstek hejtmana Olomouckého kraje (KDU-ČSL), odpovědný za sociální věci a záležitosti seniorů. 

Výsledky auditu mají být známy do několika měsíců. Olomoucký kraj rovněž deklaroval, že v případě potřeby poskytne maximální součinnost také policii. Dodavatel forenzního auditu zatím nebyl oznámen. 



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker