Oprava kulturáku a výkup pozemků. Dluhonice za újmu v podobě dálnice čekají na kompenzace

Rekonstrukce kulturního domu a stavba bezpečné cyklostezky – tyto dvě akce si prosadili Dluhoničtí jako druhou vlnu kompenzací za to, že v blízkosti jejich místní části povede dálnice, proti jejíž stavbě řada místních lidí brojila. Přerovští radní pověřili úředníky magistrátu, aby podali na Olomoucký kraj žádost o dotaci. Do opravy kulturáku a výkupů pozemků pod stezkou, která spojí místní část Dluhonice s Přerovem, má jít 5 milionů 900 tisíc korun.

Foto zdroj: prerov.eu

Dům stojící v Dluhonicích na Návsi 32 je středobodem místního kulturního života. Nachází se v něm velký i malý sál, zasedací místnost, součástí je rovněž kuchyň s přípravnou. Konají se tu plesy, oslavy i trachty – ale svá nejlepší léta má objekt už za sebou, proto ho místní zahrnuli do žádosti o kompenzaci. „Projekt na opravu zpracoval odbor majetku a skládá se ze dvou dokumentací. Ta první se zabývá výstavbou hygienického zařízení u malého sálu, které vznikne na místě současného skladu - v částce 1 milion 185 tisíc korun je i výměna části podlah a rozvody technické infrastruktury. Druhý projekt řeší samotnou opravou kulturáku, do níž má jít suma lehce přesahující 2 miliony. Po započtení autorského dozoru a koordinátora bezpečnosti práce se celková předpokládaná částka vyšplhala na 3 miliony 400 tisíc korun,“ informovala náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová.

 Druhé místo, kam by měly směřovat kompenzační peníze, jsou pozemky podél Prechezy, na nichž má být vybudována cyklostezka. „Je dohodnuto, že město Přerov zajistí majetkoprávní přípravu, vykoupí se pozemky, na kterých se bude stezka stavět. Cena za 5 a půl tisíce metrů čtverečních by se měla pohybovat okolo 2 a půl milionu korun,“ doplnil radní pro dopravu Tomáš Navrátil.

Zastupitelstvo Olomouckého kraje se má žádostmi o dotace zabývat 21. června – stane-li se Přerov úspěšným uchazečem, bude mezi městem a krajem uzavřena smlouva o poskytnutí dotace a peníze mohou být využity už v roce 2022.

První vlna za více než 9 milionů

Nejedná se o první kompenzace, které si Dluhoničtí vybírají coby jakési „bolestné“ za to, že by v blízkosti obce měla vést D1. Olomoucký kraj už podpořil první vlnu částkou 9 milionů 300 tisíc korun.

„V rámci první etapy došlo k výkupu pozemků o rozloze 7093 metrů čtverečních pro připravovanou výstavbu rodinných domů v dluhonické lokalitě Záhumení. Pro tuto oblast bude i zpracována projektová dokumentace dopravní a technické infrastruktury,“ zmínila Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu. Dále se pak za peníze z kompenzací připravuje dokumentace na rekonstrukci chodníků a s tím souvisejícím doplnění parkovacích ploch, jejíž součástí je i dokumentace na opravu veřejného osvětlení.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker