Přerov má dva nové zastupitele za KSČM a SPD. Zatím posledním se stal komunista Zdeněk Žamboch

Poprvé v novodobé historii přerovského zastupitelstva skládali v jeden den slib hned dva noví členové. Na dubnovém jednání slíbila svědomitou práci ve prospěch města a občanů Irena Hanzlová z SPD, která v křesle vystřídala Vladimíra Pospíšila – ten odstoupil v únoru z osobních důvodů. Druhý nový zastupitel se jmenuje Zdeněk Žamboch, hájí už bezmála padesát let barvy KSČM a nahrazuje dlouhodobého zastupitele Josefa Nekla, který před pár dny podlehl koronaviru.

Slibuji věrnost České republice. Slibuji na svou čest a svědomí, že svoji funkci budu vykonávat svědomitě, v zájmu města a jeho občanů a řídit se Ústavou a zákony České republiky. Foto: Přerov.eu

Čerstvý sedmdesátník Zdeněk Žamboch je přerovským rodákem, ve městě vystudoval ekonomickou školu, pak se ale jeho život ubíral jiným směrem – v Praze absolvoval základní a praporčickou službu SNB a od sedmdesátých let minulého století pracoval u tehdejší Veřejné bezpečnosti.  Při zaměstnání dálkově studoval na Karlově univerzitě, kde získal titul JUDr.

Pracoval jako náčelník u VB v Kojetíně, na inspekci Ministerstva vnitra, po revoluci byl zástupcem ředitele Okresního ředitelství Policie ČR v Uherském Hradišti.

V roce 1993 odešel s hodností podplukovníka do civilu, stal se komerčním podnikovým právníkem a věnoval se transformaci zemědělských podniků – konkrétně vykonával funkci likvidátora a insolvenčního správce. „V té době jsem sbíral i politické zkušenosti - žil jsem v Uherském Hradišti a byl zvolen krajským zastupitelem. Do Přerova jsem se vrátil v roce 2014, a také ve svém rodném městě jsem se angažoval, takže od roku 2018 jsem členem finančního výboru zastupitelstva,“ řekl Zdeněk Žamboch.

S Josefem Neklem, na jehož židli od dnešního dne sedí, se znal osobně a cenil si jeho lidského přístupu k řešení problémů i širokého rozhledu. „Byli jsme přátelé, mezi naše společné záliby patřil sport, hlavně tenis a stolní tenis. Budu se snažit pokračovat v jeho zastupitelské práci, rád bych se vzhledem ke svým profesním zkušenostem věnoval prevenci kriminality. A budu sledovat i rozvíjení sportovních aktivit mládeže,“ plánuje si zastupitel Žamboch.


Zastupitelstvo 12. dubna 2021. Zleva radní Michal Zácha (ODS), náměstek primátora Petr Kouba (ODS), primátor Petr Měřínský (ANO) a Hana Mazochová (ANO). Foto: Statutární město Přerov



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker