Referendum rozhodlo! Přerov se přestěhuje do Nového

Občané rozhodli. Město Přerov je v těchto dnech na nohou a chystá se na historické stěhování. Do Nového Přerova se mají občané a firmy přesunout nejpozději do konce roku 2021. Pro přesun na nové území se vyjádřila více než polovina občanů, přesněji 53,52 %. Účast v hlasování přesáhla 92 %. Diplomaté teď horlivě řeší, jak zabránit, aby stěhování nenarušilo mezinárodní vztahy.

Stěhování v takovém rozsahu nepamatuje naše země od konce druhé světové války. Přerované se však rozhodli, na stěhování do Nového Přerova mají 9 měsíců. Ilustrační foto: masová migrace v podání Indie (Pixabay)

Vysoká účast překvapila i experty. Výsledek platí, i když je těsný

Referendum, které bylo zahájeno v pondělí 29. března a skončilo o půlnoci z 31. března na 1. dubna, vyvolalo mezi občany města obrovský zájem. Vysoká účast v hlasování překvapila i experty. Politolog Petr Tasafín z Univerzity Palackého v Olomouci uvedl, že „přerovský lid rozhodl jasně, i když je konečný výsledek docela těsný. Referendum splnilo všechny zákonné požadavky a je pro všechny občany závazné.“

Vysoké účasti podle něj pomohl i fakt, že pro osoby, které vyplňovaly aktuálně probíhající tzv. sčítání lidu online a zadaly bydliště Přerov, se automaticky v závěru dotazníku objevila ona dobře známá kolonka: „Souhlasím s přestěhováním města a všech jeho obyvatel do Nového Přerova.“ Celkově tak na sociálních sítích i hlasovacími lístky sdělilo svůj názor 92,01 % obyvatel, což v přepočtu na hlasy činí 33 016.


Nový Přerov může být malý. Vedení města chce vyjednat s Rakouskem více místa

Podle primátora Přerova Petra Měřínského (ANO) se všichni Přerované do Nového Přerova nevejdou. Nový Přerov se nachází v okrese Břeclav. Žije zde aktuálně jen 324 obyvatel. Obec je v těsném sousedství státní hranice s Rakouskem, za níž se rozkládá malá dolnorakouská vesnice a katastrální území „Starý Přerov“ (Altprerau), tvořící součást obce Wildendürnbach. A právě sem se upíná pozornost na zábor dalšího území.

„Nový Přerov bude sám o sobě malý. Do konce roku určitě nestihneme nové bydliště přichystat pro více než 40 tisíc Přerovanů. Zábor území za státní hranicí by náš problém vyřešil. Musíme však rychle jednat,“ uvedl přerovský primátor.

Do řešení situace se už zapojili diplomaté. Podle zdroje redakce Přerovského Reje blízkého vedení Ministerstva zahraničí jsou už jednání v plném proudu. „Rakušany návrh zaskočil, ale neodmítli ho. Požadují výměnou za své území pozemky v Přerově, hlavně je zajímají dopravní stavby, silnice a železnice, na kterých chtějí vybírat zvýšené mýto. Rakouskou šlechtu pak zajímají lesy a polnosti v Přerově,“ potvrdil Franz Hrauhner, který bude za rakouskou stranu dohlížet na hladký průběh změny státní hranice.


Přestěhování Přerova změní mapu regionu. Ceny nemovitostí se daly do pohybu

Podle realitní kanceláře SEMAX se okamžitě začaly hýbat ceny nemovitostí. Raketově jdou nahoru jakékoliv zejména volné pozemky, které budou pod případnou rakouskou správou terno, o ně nastala doslova rvačka. Mírný pokles je naopak u bytů a domů, tam se neví, kdo v nich bude a komu je prodávat. Veškeré prodeje či nákupy nemovitostí je třeba dokončit do 31. 12. 2021, od té doby bude na katastrálním úřadě Olomouckého kraje uzávěra.


Mnozí milovníci vína z Přerova stěhování vyhlížejí s nefalšovanou radostí. Jižní Morava je dobrým vínem proslavená a na výlety do nedalekého Mikulova je to z Nového Přerova velmi blízko. Území pro Nový Přerov se má rozšířit jižním směrem k Wildendürnbachu. Foto: Mapy.cz 


Obec Veselíčko chystá okupaci lesa. Firmy jsou zaskočeny. Nový Přerov bere stěhování jako výzvu

„Jakmile se Přerováci začnou odsouvat, jsme připraveni zabrat jejich území v našem katastru. Polesí Svrčov, které je nyní v majetku města Přerova, obsadíme našimi lidmi. Přerov na toto území nemá právo a my si jen vezmeme, co by mělo být naše,“ nechal se slyšet starosta obce Veselíčko Tomáš Šulák (TOP 09). Podle něj je obec na rychlý anšlus přerovských lesních statků připravena dlouhou dobu.

Naopak převážně negativně vnímají výsledek referenda mnohé firmy v Přerově. Ty podle Okresní hospodářské komory litují vložených investic do podnikání v okresním městě. Týká se to většiny společností, nových i s tradicí podnikání na Přerovsku. Největší problém většina z nich vidí v přesunu technologií, budov, strojů. Pro většinu podnikatelů to znamená neřešitelný problém. „Nedá se nic dělat. Nové místo znamená nový počátek a pro naše podnikání to může být i plus. Teď si to ale ještě nedovedu představit,“ řekl František Zlámal ze strojírenské firmy Rakdos.

„Je to šance na restart. I když nás to hodně zaskočilo, už jsme se s tím smířili. Někteří místní obyvatelé v Přerově žili a většina z nás o něm četla. Mnoho problémů, které tam teď máte, u nás mít nebudete. My máme rádi klid, víno, pohodu, a toho máme – snad s výjimkou vína – na rozdávání,“ komentoval nové události Zdeněk Matějka, starosta Nového Přerova.

Stěhování se má dokončit do konce letošního roku. Kdo po tomto termínu zůstane v Přerově, bude do nového bydliště přestěhován na náklady státu.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker