Hranice vylepší centrální Masarykovo náměstí

Pozitivní zpráva pro obyvatele a návštěvníky Hranic. Již 2. března by měla začít úprava Masarykova náměstí, které se díky ní stane přívětivější pro návštěvníky zejména v období letních veder. Také se zlepší technické podmínky pro konání kulturních akcí. Úprava by měla trvat 60 dní. Přesný začátek, ale i průběh, bude záviset na klimatických podmínkách. Po dobu rekonstrukce bude na náměstí omezený provoz.

Hranickému Masarykovu náměstí dominuje barokní kostel Stětí sv. Jana Křtitele. Foto: Jakub Hradecký/Mapy.cz

Zeleň, mobiliář i zařízení na osvěžení v letním vedru

Na náměstí dojde ke stavebním úpravám, výsadbě zeleně, úpravě veřejného osvětlení a osazení mobiliáře. Několik stromů bude vyměněno za vhodnější dřeviny, kterým bude lépe vyhovovat jak lokalita, tak i poněkud specifické podmínky náměstí. Dalších šest stromů bude nově osazeno. Svoji podobu změní pítko a lavice v okolí. Instalováno bude mlžítko, které zpříjemní parné letní dny. Bude doplněn také mobiliář.

Dále bude vybudována nová elektropřípojka z rozvaděče na staré radnici a na náměstí budou osazeny čtyři nové elektrorozvaděče, aby bylo zajištěno bezproblémové zásobování elektřinou při různých kulturních akcích. Stávající přívod elektřiny totiž nemá dostatečnou kapacitu pro akce probíhající na náměstí.

Součástí stavby jsou zemní práce, které bohužel částečně naruší běžný provoz na náměstí. Stavbu bude provádět firma NOSTA, s.r.o. z Nového Jičína. Akce vyjde přibližně na 6 milionů 700 tisíc korun.


Náměstí je cennou částí historického centra města

Historické centrum města Hranice, které bylo v roce 1992 vyhlášeno městskou památkovou zónou.Náměstí je obklopeno v převážné míře dvoupatrovými renesančními domy a několik z nich má gotický interiér.

V několika ulicích rozbíhajících se od náměstí jsou vidět domy s podloubím. Po celém obvodu historické části města se dochovala hradební zeď z pozdního středověku. Nicméně vstupní brány již byly dávno zbořeny. Nyní jsou patrné jen uvedené fragmenty obranné stavby, které dodávají historickému centru atmosféru středověkého města. Historické centrum Hranic je kromě konání různých akcí oblíbeným místem místních i cílem návštěvníků města. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker