Klub českých turistů dostane půl milionu. Použije je na značení tras v regionu

Jsou z nejhustších na světě a celkem delší než rovník. To jsou značené turistické trasy v Česku. I na Přerovsku se o ně stará Klub českých turistů. O podporu údržby pěšího, lyžařského a cyklistického pásového značení turistických tras v Olomouckém kraji bude přitom postaráno s financemi z krajského rozpočtu. Půl milionu dotace schválili na svém posledním zasedání krajští zastupitelé. Klub českých turistů letos díky dotaci obnoví značení třetiny z téměř čtyř tisíc kilometrů turistických cest v regionu.

Přerovští turisté patří mezi legendy ve svém sportovním odvětví. Historicky jednou z nejznámějších akcí je Pochod Přerovského povstání. Foto: KČT

„Řádné značení má pro turisty zásadní význam. Bez něho se jen těžko dostanou do cíle své cesty. Na jeho obnovu proto kraj přispívá pravidelně,“ uvedla Milada Sokolová (ODS), uvolněná členka Zastupitelstva Olomouckého kraje pro oblast vnějších vztahů a cestovního ruchu. 

Klub českých turistů (KČT) použije dotaci nejen na obnovu značení, provede také revizi a průzkum nových, neprůchodných nebo poničených tras pro pěší, lyžaře a cyklisty. Zaměří se i na výměnu poškozených směrovek, tabulek a map.

„Jen pro představu, na území Olomouckého kraje najdeme více než tři stovky směrovníků, přes osmdesát stojanů map a na čtyři desítky rámů map – to všechno musí kvalifikovaní značkaři obejít a postarat se o údržbu,“ doplnila Sokolová.


Česko má jednu z nejhustších sítí turistických tras na světě

Kdybyste je chtěli všechny projít, mohli byste rovnou obejít celou planetu po rovníku, a ještě by to nestačilo. Celkem se KČT stará o 43 578 kilometrů turisticky značných tras. 

V Přerově je KČT také velmi aktivní a má dlouhou historii. Odbor klubu českých turistů TJ Spartak Přerov navazuje na tradici přerovské turistiky, Pohorské jednoty Radhošť a Klubu českých turistů, který byl v Přerově založen již 10. prosince 1912. Jednou z nejslavnějších akcí je Pochod Přerovského povstání. Letos se měl také konat již 42. ročník akce "Na kole Přerovskem". Kvůli pandemickým opatřením jej KČT pro letošek zrušil jako řadu dalších akcí.


Přerovsko platí za jeden z nejkrásnějších regionů pro turistiku v Česku

Kromě bohaté sítě tras pro cyklisty jsou na Přerovsku zajímavé trasy pro pěší. Slabší je to se značením pro běžkaře, to má v regionu svou výspu v Jeseníkách. 



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker