Propojme obce, města, kraje – Cyklostezky – vize 2030

Dnes je doba „kovidová“ a slyšíme o této nemoci na každém rohu a je to pro spoustu lidí strašák, který ovlivňuje naše každodenní životy. Proto pohyb a sportování znamená zdraví, posílení imunity, snížení civilizačních chorob jako jsou například infarkt myokardu, cévní mozková příhoda, obezita, ale i deprese a další.

Foto: Ilustrační obrázek

Tím dochází ke zlepšení zdraví ve společnosti a uleví se i zdravotnickému systému. Pohyb a v našem případě jízda na kole, je ideální vyžití. Na kole se dá jezdit po silnici, cyklostezce, polní cestě atd. Cíl tohoto projektu je však o cyklostezkách. 'Mottem by mělo být vyjet z domu na kole bezpečně do práce, na nákup, na výlet, do jiné části kraje“ a o propojenosti krajů: „CYKLOVIZE 2030“.

Na kole, koloběžce, elektrokole bezpečně v jakémkoliv věku, s rodinou, s dětmi, se všemi, kteří se rádi pohybují.

Navíc síť cyklostezek nám nabízí v regionu a v kraji několik výhodných možností kromě bezpečnosti při cestě na výlet, do práce, na vyjížďce s dětmi také rozvoj cykloturismu, turismu v regionech vůbec, rozvoj a prezentaci regionálních produktů, propojenost regionů, návaznost cyklostezek, kdy lidé mohou tzv. od domu vyrazit z centra Olomouce do Jeseníků nebo přes další kraje třeba až do Vídně.


Nejde však jen o Olomoucký kraj, kde nejen hejtman podporuje tuto vizi, ale i známé sportovní cyklistické osobnosti jako např. bývalý profesionál, Český reprezentant v silniční cyklistice Tomáš Konečný, který se zúčastnil řady závodů Grand Tour včetně Tour de France, zvítězil v etapě Vuelta a Espana a nyní je reprezentační trenér u Českého národního týmu v silniční cyklistice, a také Lada Usnulová Kozlíková (nejúspěšnější česká cyklistka, šestačtyřicetinásobná šampiónka České republiky, mistryně světa, vicemistryně světa a čtyřnásobná mistryně Evropy. Účastnice tří olympiád – Sydney, Atény a Peking.) a další.

Jde však i o všechny kraje, města, obce v celé České republice.

A jak se v tomto projektu můžete zapojit vy občané, cyklisté?

Stačí jen maličkost. Obraťte se na své město/obec s dotazem:

„Kolik kilometrů cyklostezek chcete zrealizovat do konce roku 2023 a případně kolik budou stát?“

Informace prosím pošlete na info@dobramesta.cz

Údaje budou zveřejněné na webových stránkách www.citychangers.eu, v sekci cyklistika.

Projekty cyklostezek se dostanou do celkové databáze, díky které bude možné lépe prosazovat cyklostezky napříč krajem a celou Českou republikou.

Nyní evidujeme celkem 309 projektů, díky kterým bychom vybudovali 475,9 km nových cyklostezek. Pojďte do toho s námi a budeme rádi, když každý z vás se k nám připojí.

https://www.citychangers.eu/statistika

Sběr podkladů chceme realizovat do 28. 2. 2021.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker