Filip Kovařík, frontman KOWALL COMPANY: " V životě potřebuju výzvy"

Rozhovor s hudebníkem z pop-rockové kapely KOWALL COMPANY, která letos vyhrála "Objev roku rádia Haná", o tom jaké byly jeho hudební začátky a jak vzpomíná na mladá léta v Přerově.

Přerov, město ve kterém se na první pohled neděje nic moc pozoruhodného. Kolem nás se ale pohybuje mnoho lidí, kteří se proslavili ve svém oboru, dělají něco unikátního a zajímavého. Mezi takové patří i hudební hvězda na vzestupu, frontman pop-rockové kapely KOWALL COMPANY, která letos vyhrála "Objev roku rádia Haná", Filip Kovařík. O tom jaké byly jeho hudební začátky a jak vzpomíná na mladá léta v Přerově, si můžete přečíst v dnešním speciálním rozhovoru. 


Filip Kovařík

Textař, zpěvák, hudebník, který většinu života prožil mezi hradbami města Přerova.


Kde jsi se narodil?

Předem bych rád pozdravil všechny čtenáře :) 

V podstatě mě umění obklopuje už od narození. Narodil jsem se v Hranicích, což je sice z ruky a nemusí to dávat smysl, ale v přerovské porodnici se v té době malovalo, a tak museli rodiče ustoupit natěračské kreativitě již při mém narození :D 


Co jsi chtěl dělat, co tě zajímalo?

Nikdy jsem nebyl zaměřený na jednu věc a snažil jsem se zkoušet, co se dalo. Prošel jsem fázemi chtění stát se sportovcem, psychologem, stavebním inženýrem, básníkem, spisovatelem nebo hudebníkem až do fáze, kdy pořád nevím, co budu chtít dělat, až vyrostu. Asi mi stačí být šťastnej, překonávat své hranice a mít cíl a motivaci. 


Kdy a jak jsi se poprvé dostal k hudbě?

Muzika pro mě byla vždycky důležitá. Už v mládí jsem začal hrát na kytaru a v těžkých časech puberty, kdy jsem se někdy cítil jako smutný šašek s veselou tváří, mi hodně pomáhalo psaní textů. Hudba se potom stává ideálním prostředníkem k vyjádření emocí a frustrací. 


Jaké kapely nebo interpreti tě nejvíc ovlivnili?

Z českých Imodium, David Koller nebo Vypsaná fixa. Dřív taky Nickelback. Jinak mám rád Kings of Leon, Leoniden, Of monsters and men, Biffy Clyro, Kodaline nebo Royal Republic. 

 

Kdy přišla ta myšlenka na založení kapely? 

Rád se předvádím. Mít kapelu, hrát koncerty, cítit zájem okolí jde s psaním textů pak ruku v ruce. Jakmile se ale sen začne stávat realitou, člověk zjistí, jak náročné je to všechno rozjet a sundá růžový brejle. Já se tomu věnuji přes 10 let a nutno dodat, že nic z toho nepociťuji v takové míře, abych mohl přestat dál na sobě makat. Kapela vznikla z písničky, u které jsem usoudil, že si zaslouží plnohodnotnou kapelu. Přece jenom jsem týmovej hráč a teď by mě to na pódiu samotného asi už ani nebavilo. 



Kapela Kowall Company


Jak jste se dali dohromady? 

KOWALL COMPANY se dali dohromady absolutně přirozeně. Svedli nás cesty z různých směrů, životních etap a čas. Kapelu jsem přes různé prvotní peripetie, kdy jsem vystupoval sám, založil před 8 lety se zpěvačkou/kytaristkou Peťou Václavíkovou na párty, kterou jsme si tím protáhli až doteď. Nebudu se tajit tím, že ona pro mě je a vždycky bude důležitým stavebním spolukamenem naší kapely, i když ve výsledku je práce celotýmová. 

Začali jsme spolu tvořit první písně z alba JINOTAJ, kdy se k nám v průběhu procesu přidali bubeník Víťa Kovařík a kytarista Radim Studený. Hned po křestu alba JINOTAJ jsme kapelu uzavřeli baskytaristou Martinem Žákem a začali jsme se formovat, koncertovat, točit klipy a vydali druhé album IDENTITY + 2 singly OPIUM a SNAD. Letos bylo nutno sáhnout ke změně z rodinných důvodu a po 7 letech bubeníka Víťu nahradil Radim Bittner. 


Jak spolu vycházíte?

Já pevně doufám v to, že je vše zalité sluncem s občasným zatažením, tak jak to bývá v každé kapele. Beru je jako rodinu. Je důležité, abychom se doplňovali, ale také zdravě kritizovali a hecovali. Všichni jsme přišli z předešlých projektů, které se žánrově odlišovaly od toho, co KOWALL COMPANY teď dělají. Komunikace je podle mě klíčový aspekt dobrých vztahů v kapele. 


Kdo skládá texty a kde se čerpá inspirace? 

Texty v kapele jsou mojí autorskou záležitostí. Jak už jsem zmiňoval, z toho vychází veškerá podstata mé hudební činnosti. Nutno však podotknout, že i přesto že jsem oproti začátkům dnes o 10 let starší, pořád čerpám z vlastních zkušeností, z okolí, ze vztahu a z toho, co se mě v ten daný moment nejvíc dotýká. S tím rozdílem, že dřív bylo pro mne důležitý pomocí textů hledat sám sebe. Dnes i právě díky životním zkušenostem spíše hledám podstatu toho, co se děje kolem mě. 



Jak jde skloubit pracovní, hudební a osobní život? 

Všechno jde, když se chce. Hlavně když máte kolem sebe ty správný lidi. Já to štěstí mám, a proto to zvládám. Věřím, že můj sen se stal i jejich snem a táhneme za jeden provaz. Času je sice málo na všechno, ale touha uspět sám před sebou u mě pořád převládá. Jsou to výzvy, které v životě nejspíš potřebuji. Bez nich by se mi nejspíš moc dobře nedýchalo. 


Co plánujete dál?

Letos se nám povedlo odjezdit hodně koncertů a festivalů, za což děkujeme všem pořadatelům akcí. Máme do konce října nasmlouvané akce, které vypadají zajímavě a tak se na ně moc těšíme. Pak se hned zavíráme do zkušebny a studia a doděláme naše nové rozpracované věci, které bychom rádi příští rok postupně zveřejňovali. Doufáme v silnější ročník, než byl letos, proto chceme být více zodpovědní. Uvidíme, jestli se podaří. Český éter je sice malý rybníček, za to plný dravců. Proto se prosadí jenom ti nejlepší z nejlepších. To je bohužel realita, na kterou naráží kapely dnes a denně.


Jaký je váš největší úspěch?

Náš největší úspěch? Těžko soudit. Zážitky !! Užíváme si každou podařenou píseň, videoklip, koncert nebo jenom to, že můžeme už 8 let spolu fungovat. K dnešnímu dni se nám podařilo získat podporu vícero rádií, což je pro nás velký úspěch. Našim písním se v rádiovém éteru daří. Letošní vítězství v soutěži "Objev roku rádia Haná 2019" a ceny v hodnotě 200 tisíc korun byly krásnou třešničkou a odměnou naší ustavičné práce. Rozhodně je to pro nás skvělá příležitost a motivace makat dál a pořádně se do toho zakousnout. Sám jsem zvědavý, kde tato cesta vlastně skončí . 


Jsou nějaké nejbližší akce v okolí Přerova na které se můžeme těšit? 

Přímo v Přerově letos už bohužel nevystoupíme, nebo alespoň nám zatím žádná nabídka nepřišla. Uvidíme :) Za zmínku můžou stát akce v okolí jako Dobré duše v Kojetíně, Vinné slavnosti v Olomouci nebo Džemfest v Šumperku. Více informací se můžete o nás dovědět na našich sociálních sítích jako je facebook nebo instagram, ideálně však na www.bandzone.cz/kowallcompany


V Přerově jsi toho hodně prožil, jak na to dnes vzpomínáš? 

Přerov je kus mého života. Bylo to moje dětství i dospívání. Zažil jsem zde svoje mnohé poprvé a budu vždycky hrdý na to, že pocházím odsud. V mých adolescentních letech jsme měli hodně kulturních vyžití, od tanečních, přes plesy po koncerty regionálních kapel, které byly blíže lidem. Nikde jinde jsme se necítili tak světově a svobodně a proto jsme si toho vážili. Přeji Přerovu, aby vzkvétal a nabízel svým občanům minimálně zlomek toho, co jsem zde mohl v dospívání zažít já.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker