ANKETA. Rozhodne romské násilí o vítězi voleb do Senátu?

Vyostřená veřejná debata o problematickém chování romské menšiny, o měření dvojím metrem, o tom, že Přerov není bezpečné místo. To je atmosféra, ve které se okresní město ocitlo v posledních týdnech. Stane se romská otázka tématem senátních voleb? Redakce REJ.cz položila dvě anketní otázky všem devíti kandidátům na post senátora za volební okrsek č. 63. Volby do horní komory Parlamentu se konají letos na podzim v říjnu. Pojďme se podívat na jejich názory...

V Přerově stojí na ulicích policejní auta. Monitorují situaci. Policisté jsou ve střehu ve dříve luxusních místech i v centru. Na mapě strachu není jen nádraží. Je tam i hlavní náměstí, pasáž nebo třeba okolí magistrátu na Bratrské ulici. Ilustrační foto.

Co říkají na situaci v Přerově kandidáti do Senátu? Jak komentují zásadní téma, které dříve spíše potají, ale dnes už naplno cloumá veřejným míněním ve městě? Zveřejňujeme odpovědi na bleskovou anketu, během které se kandidáti do Senátu vyjádřili ke dvěma otázkám: 

1. Co říkáte na současnou situaci v okresním městě Přerově v souvislosti s incidenty mezi romskou menšinou, které zde v poslední době eskalovaly? 

2. Jak hodnotíte postoj vedení města Přerova v této věci?

Odpovědi jsou v původním znění a jsou abecedně řazeny podle příjmení kandidáta. V závorce za jménem kandidáta do Senátu je uveden strana, za kterou kandiduje nebo která jej oficiálně podporuje. Do této chvíle se do voleb registrovalo devět uchazečů o senátorský trůn. Jeden z nich na něj usedne už na podzim, a to na dobu dlouhých šesti let. 



Dan Chromec (SPD)

1. Mám za to, že mé pocity jsou stejné jako drtivé části obyvatel našeho města, a nejen našeho. Podobné události jsou pouze výsledkem dlouhodobého neřešení problémů, které souvisí se skupinou tzv. nepřizpůsobivých občanů. Osobně si však myslím, že mnozí se naopak přizpůsobili našemu sociálnímu systému velmi dobře. Neochota většiny politiků a politických stran tento aspekt řešit je trestuhodná a doplácí na ni všichni slušní občané. Jako jediné přípustní řešení za daných okolností vidím dát svou nespokojenost najevo účastí u voleb. 

2. Reakce pana primátora byla pro mnohé nepřijatelná a nevhodná a já s nimi souhlasím. Zlehčovat situaci a obavy občanů o svou bezpečnost není tou správnou cestou. Ovšem ještě více zarážející jsou slova, která padla na veřejném setkání s občany města v Městském domě. Z úst představitelů našeho města zaznělo, že zákony jsou špatné a neumožňují rychlou a ráznou reakci. Nabízí se tedy otázka, notabene v našem městě či kraji. ANO, tak kdy bude lépe? Po téměř sedmiletém vládnutí na radnici, v kraji a vládní účasti je výsledkem jednání s nějakým králem a přátelským posezením s pachateli trestných činů či přestupků na radnici. V našem městě snad platí zákony České republiky, a ne olašškých Romů! Osobně to vnímám jako projev zoufalství z neschopnosti věci řešit standardně. Doufám tedy, že pan poslanec společně s kolegy z hnutí ANO podpoří novelu zákona č. 111/2006 Sb o pomoci v hmotné nouzi, kterou předložilo naše hnutí SPD a která prošla prvním čtením ve sněmovně. Je to malý střípek do mozaiky, ale je nutné někde začít. Nakonec bych chtěl veřejnost informovat o tom, že jsme dali podnět našim zastupitelům za SPD, aby navrhli pro příští jednání zastupitelstva bod, který by vedl k hlasování o odvolání Ing. Petra Měřínského z funkce primátora statutárního města Přerov.



Tomáš Kocourek (ODS)

1. Situaci hodnotím jako vážnou, ale nikoliv překvapující nebo vzniklou v posledních týdnech, problém je jednoznačně dlouhodobý. Přerov je obětí neskutečně špatně nastaveného sociálního systému v ČR, který nepřizpůsobivým dává hodně práv, ale současně minimum povinností. Bohužel přerovští zástupci v Poslanecké sněmovně či v Senátu v tomto při svém působení pro nápravu nic neudělali.

2. Prvotní reakce primátora měla být bezesporu tvrdší a méně politicky korektní. Problematiku zná dobře každý, kdo v Přerově žije, neschopnost (či nedostatek odvahy) pojmenovat situaci pravým jménem není řešením. Veřejné slyšení pak jen popsalo situaci a konstatovalo, že řešení je obtížné, nic víc. 



Jiří Kudláček (Trikolóra, ODA)

1. Jako starosta města Hranic i jako předseda bezpečnostní rady města Hranic situaci v Přerově velmi pečlivě sleduji. Bezpečnostní situace v Přerově je velmi špatná. Lidé se bojí o své děti, obchodníci opouštějí své provozovny a ve večerních hodinách se lidé bojí chodit po městě. Samotný konflikt mezi romskými rodinami je jen špičkou ledovce. Město Hranice situaci řeší mnohem razantněji a výsledky jsou jasně definované. Pokles v oblasti přestupků i v oblasti trestné činnosti je téměř 50% za poslední 4 roky. V Hranicích jsme potlačili drogy ve školách i na ulici, zlikvidovali jsme pěstírny marihuany a zajistili jsme důsledný dohled parkovišť proti krádežím osobních vozidel. Ve spolupráci s cizineckou policií jsme udělali pořádek s cizinci a důsledně dohlížíme i na soužití s romskou menšinou, kterou musím v Hranicích pochválit za dodržování vzájemných dohod.  

2. Zabezpečení bezpečnosti je soustavný proces. Výsledky ukazují, že vedení města Přerov musí přikročit k aktivnějšímu přístupu, protože lidé logicky poukazují na velmi špatný stav v této oblasti. Opravdu mě pobavilo,  když bylo signalizováno jednání s Olašským králem, jako řešení vzniklé situace. Příště si zřejmě někdo přivede Bolka Polívku jako Valašského krále, aby nám poradil. Situaci musí řešit vedení města ve spolupráci s Městskou policií, Policií ČR, preventisty kriminality a ostatními složkami výkonné moci. Pokud máme být odpovědni k budoucnosti, musíme konat a ne nabízet pseudořešení. Jsem proti hysterii. I Romové mají český občanský průkaz a tak je třeba jednat. Vzájemná nevraživost nepřinese žádné výsledky. Na druhou stranu je potřeba stanovit jasná pravidla vzájemných vztahů. Přiznejme si, že pracovití i líní jedinci jsou na každé straně.



Jiří Lajtoch (ČSSD)

1. Chování olašských rodin, tak jak jsem jej minulý týden v médiích zaznamenal, mě šokovalo. Stejně tak laxní přístup policie. V některých případech policie jedná až moc rychle a tvrdě a někdy mi připadá, že se snad i bojí.

2. Vedení města ve svých vyjádřeních k tomuto problému strká hlavu do písku a řídí se heslem - kdo nic nedělá nic nepokazí. Očekával jsem, že na veřejném slyšení představí veřejnosti zásadní postoj k tomuto veřejnému problému, ale bohužel jsme se nic nedozvěděli. Je mi líto normálních lidí, kteří mají své pěkné byty v centru města, kde se jim nastěhovali olaši a radní našeho města jim nezabezpečí klidný standard bydlení. Pokud se nemohou domluvit s uvedenými nájemníky, ať si předvolají vlastníky těchto bytů a nekompromisně s nimi problém soužití řeší. Pan radní Vrána se před volbami jen snaží zviditelnit u tohoto problému, který se v Přerově vyskytuje už dlouhodobě a doposud k zásadním krokům nebylo přistoupeno. Uvědomme si, že primátor města Přerova řídí městskou policii a může požadovat po policii spolupráci při zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku.



Pavel Ondrůj (Piráti)

1. Přerova neznalý člověk si každý bohužel vybaví tak jako okolí nádraží, kde je možná lepší si pospíšit, ale Přerov není jenom nádraží, ale také nádherný park Michalov či Horní náměstí. Proto mě o to víc mrzí záležitosti posledních dní, které připomínaly nežli centrum města, tak spíše ghetto na periferii. Město bohužel nemá nástroje, jak zabránit konfliktu mezi lidmi, ale může ovlivnit podobu města, tedy jak vypadá. Já jsem proto například už v loňském roce inicioval odkup a revitalizaci pasáže a to včetně bytových prostor. Město by mělo pod svou kontrolou, co se v této lokalitě děje. Události posledních dní ukazují, že je potřeba toto téma znovu otevřít a já věřím, že všichni zastupitelé můj záměr, který opět v srpnu na zastupitelstvu otevřu schválí. Nejde jenom o bezpečnost v centru města, ale hlavně o reprezentativní vstupní bránu, která byla v minulosti naší pýchou. Rozhodně nechci nikoho házet do jednoho pytle, ale pokud v tomto státě budou možnosti, kdy se vyplatí nepracovat a jen pobírat dávky, tak je něco špatně.

2. Od primátora statutárního města bych čekal razantnější vyjádření a rozhodně bych od žádného čelního představitele nečekal bagatelizování situace, tak jak se tomu stalo nyní. Vedení města musí v jakékoliv situaci umět rychle zareagovat a zejména být otevřené ke svým občanům, i proto mě mrzí, že následné projednávání v Městském domě se odehrálo bez přítomnosti kamer, který by umožnili sledovat debatu i ze záznamu.



Antonín Prachař (nezávislý)

1. Jednání na Krajském úřadě za účasti poslance, náměstka hejtmana, radního v jedné osobě pana Vrány nic nevyřeší. 

2. V Chorvatsku, Slovinsku atd, je identifikovaný pachatel policii odsouzen za svůj čin ve lhůtě 72 hodin po jeho spáchání a trest, má- li být účinný, musí být uplatněn včas, aby odradil další potenciální pachatele. Proč za téměř 3 roky působení poslance Vrány v Poslanecké sněmovně Parlamentu a jeho krajského šéfa Oklešťka neprojednali příslušnou změnu zákona?  



Miroslav Raindl (KSČM)

1. Situace v romské menšině je vždy pod vlivem emocí. Nejen v Přerově. Bohužel, je nám podsouváno, že tato menšina vyznává jiné hodnoty než většinová populace a proto musíme být shovívaví. A jsou snahy tuto shovívavost zneužívat. Bydlíš v České republice, chovej se podle našich zákonů! Na všechny musí platit stejný metr. Spácháš přestupek, trestný čin…Řešit podle českého trestního práva! 

2. Jsem z Hranic a nepřísluší mi hodnotit vedení města. Věřím, že přistupovalo k řešení tohoto problému spravedlivě a poctivě. 



Jitka Seitlová (KDU-ČSL, TOP 09, Strana zelených, STAN)

1. Incidenty zvýšily sociální napětí a obavy občanů města o jejich bezpečnost. Podle práva je potřeba vyvodit sankce vůči viníkům a výrazně posílit opatření prevence dodržování veřejného pořádku a také posílit opatření proti kriminalitě.

2. Incidenty a jejich dopady na současnou atmosféru jsou projevem dlouhodobějšího stavu ve městě. Odpovědnost je na celém vedení města. Podle dotazů a stanovisek na veřejném slyšení v Městském domě se část jeho obyvatel cítí v nerovném postavení vůči sociálně nepřizpůsobivým při jednání policie a úřadů. Zákony platí stejně pro všechny občany naší země bez rozdílu. Je proto důležité brát názory občanů vážně a prověřit, zda jsou práva a povinnosti důsledně a vůči všem úřady města, státu a policií uplatňovány.  Jednou z hlavních příčin stavu ve městě je koncentrace sociálně vyloučených lokalit, stále vysoký počet ubytoven a nových forem „obchodování s chudobou“ parazitujících na sociálních dávkách na bydlení. Je chybou, že právní předpisy, které by zabránily tomuto mrhání veřejných peněz, nebyly, přes sliby dané vládou, stále předloženy. Osobně jsem připravena být nadále nápomocna městu a jeho občanům v řešení negativních sociálních jevů, prověřit možnosti zpřísnění podmínek pro sociální dávky při neplnění zákonných povinností a projednat návrh na trestný čin po opakovaných přestupcích podle principu „třikrát a dost“.

(dále paní Seitlová připojila obsáhlou odpověď od České správy sociálního zabezpečení). 



Petr Vrána (ANO 2011)

1. Celou situaci považuji za zásadní a pro mě osobně absolutně nepřijatelnou. Není možné, aby některé skupiny obyvatel znepříjemňovaly a ohrožovaly život slušným občanům našeho města. Ihned po incidentu jsem nejdřív inicioval jednání u primátora s některými z přímých svědků incidentu, následně jednání na hejtmanství s krajským ředitelem policie. Chtěl jsem ujištění, že v případě dalšího incidentu, dojde k rychlému a nekompromisnímu zásahu. Následně jsem informoval Radu města, ze svolám na toto téma veřejné slyšení. Myslím, ze je důležité s lidmi komunikovat a hlavně v takovém případě, kdy mnohdy převládá mezi lidmi strach a emoce. Jak jsem psal ve svém prohlášení, situace ve vztahu k nepřizpůsobivým občanům se zlepšila díky aktivitám města jako je například omezení obchodu s chudobou, omezení hazardu, projektu asistentů prevence kriminality, snížení počtu ubytoven.

2. Předpokládám, že se ptáte zejména na první vyjádření pana primátora. Jeho vyjádření nepovažuji za šťastné a také jsem mu to hned řekl. Lidé chtějí mít jistotu, že celou věc považujeme za vážnou a budeme ji v rámci městských kompetenci řešit. Je nutné si ovšem uvědomit, jaké možnosti má město. Samozřejmě paralelně probíhají úkony orgánů činných v trestním řízení, na které nemá město přímý vliv. Rada města se touto problematikou bude dal intenzivně zabývat, zejména preventivně působit na snížení kriminality v našem městě. 


Rozhodne postoj kandidátů k otázce násilností v Přerově o jejich úspěchu v senátních volbách? Jde o populismus? Dokážou senátorští kandidáti přesvědčit o své kompetenci dost lidí na to, aby je podpořili také v případě postupu do druhého kola voleb? 

První kolo se koná společně s volbami do Zastupitelstva Olomouckého kraje v pátek 2. října a v sobotu 3. října 2020 . Pokud žádný z kandidátů nezíská v prvním kole nadpoloviční většinu hlasů, postoupí dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů do druhého kola, které se bude konat v pátek 9. října a v sobotu 10. října 2020 . V něm už zvítězí prostě ten, kdo dostane víc hlasů. Může rozhodnout i jeden hlas. 



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker