Známe hvězdy venkovských knihoven. Umístil se Lipník i Horní Moštěnice

Olomoucký kraj ocenil nejlepší knihovníky. V Červeném kostele v Olomouci se ve čtvrtek 17. října konalo slavnostní vyhlášení soutěže. Letos byly z 17 nominací odbornou porotou vybrány čtyři nejlepší knihovnice, které si za svou neúnavnou práci vysloužily prestižní ocenění.

Foto: Ilustrační obrázek

Na prvním místě se umístila Petra Danihelová z Knihovny a Informačního střediska Grygov. Druhé místo obsadila Petra Balcárková z Místní knihovny Postřelmov a třetí místo získala Veronika Pleska z Místní knihovny Horní Moštěnice.

„Naše venkovské knihovny nejsou jen místem, kde se půjčují knihy, ale stávají se i komunitním místem, skutečným srdcem obcí. Knihovníci svou prací oživují komunitní život a přispívají k udržení kulturního dědictví. Jsem hrdý na to, že Olomoucký kraj má takto oddané a aktivní knihovníky,“ řekl při předávání hejtman Josef Suchánek.

Zvláštní ocenění v kategorii pro mladé knihovníky obdržela Lucie Svobodníková z Městské knihovny Lipník nad Bečvou. Tato cena, udělovaná v rámci soutěže MARK, vyzdvihuje kreativní a inovativní přístup mladých knihovníků a knihovnic do 35 let, kteří přinášejí nové impulzy do oboru.


„Venkovské knihovny jsou často jediným kulturním zázemím v malých obcích, kde hrají zásadní roli pro komunitní život. Kromě klasické knihovnické práce organizují různé kulturní akce, které sbližují obyvatele a posilují společenské vazby. V našem kraji jich máme téměř 480. Děkuji Vědecké knihovně v Olomouci, která práci všech knihoven koordinuje,“ dodal krajský radní pro oblast kultury Jan Žůrek.

Olomoucký kraj slaví i celostátní úspěch

V minulém týdnu byla vyhlašována také celostátní soutěž Knihovna roku, kde Městská knihovna T. G. Masaryka v Šumperku triumfovala v kategorii Městská knihovna roku. Velká gratulace patří i Knihovně Bohdíkov, která obdržela diplom v kategorii Základní knihovna. Tento úspěch potvrzuje, že knihovníci a knihovny v Olomouckém kraji hrají důležitou roli jak na regionální, tak na celostátní úrovni.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Auto _ Kubíček
INZERCE
TV Morava