27. ročník výstavy hub v Přerově přinesl unikátní úlovky i modely hub

Letošní, již 27. ročník tradiční výstavy hub v Přerově, nabídl návštěvníkům vzácné exempláře i zajímavé informace o aktuální houbařské sezóně. Přestože bylo letos velmi suché léto, díky posledním dešťům se přece jen podařilo shromáždit 142 druhů hub, které byly vystaveny pro veřejnost.

Za organizátory promluvil Milan Plášek, který uvedl, že podhoubí je kvůli dlouhotrvajícímu suchu vyschlé a houby se objevily jen ojediněle. „Pršelo teprve posledních pár dní. Pokud počasí vydrží, mohly by houby začít růst tak za týden,“ odhaduje. Mezi vystavenými exponáty byl hřib smrkový, nalezený pouze v jednom lese na Vsetínsku, a také dva druhy křemenáčů, kterých se našlo jen pár kousků.

Horké léto svědčilo především dřevokazným houbám, jako je například kotrč. Tyto houby čerpají vlhkost přímo ze stromů, a proto se jim daří i v suchých podmínkách. Kromě toho se na výstavě objevily také pečárky a lišky, ale opět pouze v omezeném množství.


Jelikož bylo letos hub méně, organizátoři využili příležitost a vystavili i vyrobené modely hub, které pro výstavu zapůjčil Jiří Polčák. Tyto modely skvěle doplnily expozici a umožnily návštěvníkům vidět houby v jejich plné kráse i v době, kdy se jich v přírodě tolik nedaří najít.

Výstava opět přilákala širokou veřejnost a ukázala, že i přes nepříznivé klimatické podmínky má houbařství stále své místo v české tradici a zájmu veřejnosti




INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Auto _ Kubíček
INZERCE
Kickbox K1