Spolek Hrubá Kotelna otevírá areál Osmek veřejnosti. Zájemcům nabídne přednášky, autorská čtení i výstavy

Zájem veřejnosti o první výstavu Jiří Sláma na Osmeku v netradičním prostoru bývalé továrny na konzervování ovoce a zeleniny a později také na výrobu čokolády a cukrovinek, majitelku areálu Dagmar Vobeckou velmi překvapil. Následující komentované prohlídky zákoutí bývalé továrny upevnili její rozhodnutí, přiblížit dávno zapomenuté části historie těchto míst Přerovanům. Založení spolku Hrubá Kotelna posunulo prvotní nápad směrem k realizaci aktivit podporujících místní společenský a kulturní život.

Kalendář akcí spolku se pomalu, ale jistě začíná plnit. Zájemci se mohou těšit na umělecké výstavy, odborné přednášky, autorská čtení, workshopy či kurzy. To vše najdou v dnes již nevyužívaných továrních halách, kde se dříve vařila marmeláda, sušilo ovoce nebo balila čokoláda. "Chceme spojit industriální architekturu a současné umění, a také otevřít dveře všem, kteří se rádi setkávají, objevují, dozvídají a baví," upřesnila Dagmar Vobecká.

Hrubá kotelna na úvod své činnosti navázala spolupráci s kurátory Muzea Komenského v Přerově. Jako první společně přináší cyklus přednášek s názvem "Tovární čtvrtky" – celkem pětkrát v tomto roce přijdou historici a badatelé Muzea Komenského v Přerově do unikátního industriálního areálu Osmek představit výsledky svého bádání a provést tak posluchače historií Přerovska.

První přednáška na téma "Přerov na přelomu 19. a 20. století a Terezie Hrubá" se uskuteční již ve čtvrtek 6. června 2024 od 17.00 hodin v areálu Osmek, budova H (Za Mlýnem 56, Přerov).

Přednášející bude tentokrát historička Mgr. Šárka Krákorová Pajůrková, která provede návštěvníky prostřednictvím dobových fotografií ulicemi města Přerova v daném období a seznámí je s tehdejším spolkovým, kulturním, politickým i hospodářským životem města. Poté se zaměří také na životní osudy Terezie Hrubé (1875 – 1933), zakladatelky a úspěšné majitelky přerovské továrny na konzervování ovoce a zeleniny.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Ekologický rozcestník MIE
INZERCE
podlahy poker