Kalendář akcí spolku se pomalu, ale jistě začíná plnit. Zájemci se mohou těšit na umělecké výstavy, odborné přednášky, autorská čtení, workshopy či kurzy. To vše najdou v dnes již nevyužívaných továrních halách, kde se dříve vařila marmeláda, sušilo ovoce nebo balila čokoláda. "Chceme spojit industriální architekturu a současné umění, a také otevřít dveře všem, kteří se rádi setkávají, objevují, dozvídají a baví," upřesnila Dagmar Vobecká.
Hrubá kotelna na úvod své činnosti navázala spolupráci s kurátory Muzea Komenského v Přerově. Jako první společně přináší cyklus přednášek s názvem "Tovární čtvrtky" – celkem pětkrát v tomto roce přijdou historici a badatelé Muzea Komenského v Přerově do unikátního industriálního areálu Osmek představit výsledky svého bádání a provést tak posluchače historií Přerovska.
První přednáška na téma "Přerov na přelomu 19. a 20. století a Terezie Hrubá" se uskuteční již ve čtvrtek 6. června 2024 od 17.00 hodin v areálu Osmek, budova H (Za Mlýnem 56, Přerov).
Přednášející bude tentokrát historička Mgr. Šárka Krákorová Pajůrková, která provede návštěvníky prostřednictvím dobových fotografií ulicemi města Přerova v daném období a seznámí je s tehdejším spolkovým, kulturním, politickým i hospodářským životem města. Poté se zaměří také na životní osudy Terezie Hrubé (1875 – 1933), zakladatelky a úspěšné majitelky přerovské továrny na konzervování ovoce a zeleniny.