Přerov se zapojí do demonstrace "Hrad za hranou, republika v ohrožení", kterou pořádá Milion chvilek

Spolek Milion chvilek pro demokracii svolává demonstraci Hrad za hranou, republika v ohrožení. V jejím průběhu se organizátoři vymezí hlavně vůči inklinaci prezidenta a některých dalších čelních představitelů k Rusku a ruskému režimu. Hlavní demonstrace se uskuteční ve čtvrtek 29. dubna v Praze na Václavském náměstí od 18 hodin. Místní skupiny Milionu chvilek souběžně zorganizují protesty i v dalších městech po celé ČR, je jich už 56 a další města se stále přidávají.

Autor: Vojtěch Darvík Máca

„Prezident místo podpory vlastního státu opakuje stejné pohádky jako proruské dezinformační weby a ruská propaganda. Jeho setrvávání ve funkci je bezpečnostní hrozbou pro naši republiku,” prohlásil Benjamin Roll, předseda Milionu chvilek. „Česká republika je základnou ruské hybridní války. Klíčové instituce jsou v rozkladu a je pošlapávána jejich důvěryhodnost, společnost je rozeštvaná, plná obav a nenávisti. Po událostech posledního týdne je potřeba se jasně přihlásit k tomu, co jsme společně podepsali v listopadu 2019: „Záleží mi na demokracii, najdu si pro ni chvilku a v případě potřeby ji budu bránit.” A právě proto musíme jít znovu do ulic!,” vyzval nejen stovky tisíc signatářů výzvy Milionu chvilek, ale také všechny občany v republice.

Jednotlivá zapojená místa můžete sledovat na průběžně aktualizované mapě zde.

K rozkladu naší země nelibě přispívá i dlouhotrvající střet zájmů premiéra Babiše

Na ten Milion chvilek upozorňuje už od Babišova nástupu do vlády, nyní byl i definitivně potvrzen zveřejněným závěrečným auditem EU. „K tomu všemu byl ještě potvrzen střet zájmů. Ze čtyř čar demokracie jsou některé buď překročeny, nebo jejich překročení bezprostředně hrozí. Je vidět, že naši představitelé během pandemie nezaháleli. Jen bohužel strávili až příliš mnoho času likvidací demokracie, namísto likvidace epidemie,” uvedl k současné situaci místopředseda Milionu chvilek Jiří-Jakub Zévl.


Situace je natolik závažná, že se k pražské akci přidávají lidé z míst po celé republice.

A kromě Místních skupin Milionu chvilek se svým hlasem připojí i významné osobnosti. Na demonstraci vystoupí Michael Kocáb, hudebník, politik a jeden ze zakladatelů Občanského fóra. A nově také spoluautor otevřeného dopisu, ve kterém žádá, aby Senát podal na prezidenta žalobu za velezradu. Jako další na akci promluví Eugenie Číhalová, zástupkyně ruské menšiny v Radě vlády pro národnostní menšiny. Občanka s ruskými kořeny, která proti ruskému režimu vystupuje i zde, v České republice, a upozorňuje na to, že nejde o boj mezi národy, nejde o boj mezi Čechy a Rusy, ale jde o boj za demokracii. O vazbách pražského Hradu na Putinův režim i ve věci dostavby Dukovan promluví Veronika Víchová z projektu Kremlin Watch organizace Evropské hodnoty.

Na akci se budou dodržovat hygienická opatření a doporučení. O dodržování bezpečnostního desatera pořadatelé důrazně žádají i účastníky akce. 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker