Víkend provoněný kávou, oživený řemesly čeká návštěvníky hradu Helfštýn již tento víkend

V polovině června si na své přijde každý, koho zajímá, co se děje v jednotlivých odděleních muzejní instituce. Pracovníci Muzea Komenského v Přerově na Helfštýně poodhalí část svých aktivit spojených s výstavnictvím, prací se sbírkami, nebo činností ornitologické stanice Ornis. Formou výtvarných dílen, workshopů a kvízů se tak návštěvníci přesvědčí, že práce v muzeu může být kreativní a zábavná.

Foto zdroj: www.kudyznudy.cz

Ke stanovištím muzejních kurátorů, výstavářů a ornitologů se na hradě připojí členové historicko-řemeslné skupiny Non Sancti, která ve svém dobovém táboře nachystá dílny středověkých řemesel. S brašnářem si vyzkoušíte ražbu do kůže, řezbář připraví dláta k rytí a vyřezávání do dřeva a s hrnčířkou roztočíte šlapací kruh. Tkadlec ukáže práci na stavu a výšivkářka povede zvídavé při tvorbě s jehlou a nití.

Celou akci provoní káva připravovaná klasickými i alternativními způsoby v tradičních džezvách, moderních aero-pressech nebo vakuum-potech připomínajících alchymistické náčiní. Pro Alter Coffee přiveze upražená kávová zrna jeden z pořadatelů akce ­­- rodinná pražírna Cafe Gape z nedalekého Lošova u Olomouce. Na místě upražíme čerstvé porce v historické pražičce pod vedením Studia Bez kliky.

Kouř z pražičky se na nádvoří prolne s kouřem z kovářské výhně. S kladivem a kleštěmi se u ní bude ohánět kovář Matěj. Tvořivé dílny zpřístupní knihovnice z Lipníka, výběr z beletrie i odborné literatury nabídne hradní antikvariát.

O hudební zážitek se v sobotu odpoledne postará Thom Artway s kapelou. V neděli zajistí zábavu na druhém nádvoří Band Martina Lásky. Po celou dobu konání akce zajistí správa hradu komentované prohlídky Helfštýna s přístupem do stálých expozic a hradní galerie, kde probíhá výstava Pavel Tasovský – V klidu / v pohybu.





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Ekologický rozcestník MIE
INZERCE
podlahy poker