Dílna alchymisty, stavba hradu z tisíce kostek nebo rytířské turnaje. V Hlubočkách u Olomouce se ocitnete v jiném světě

Věděli jste, že kousek za Olomoucí, v údolí řeky Bystřice v obci Hlubočky, stál od roku 1340 hrad Hluboký? A že se tam dokonce našla kostra v brnění a stále tam leží pozůstatky hradního zdiva? Zajímá vás, jak v těchto místech naši předci ražili mince, psali husím perem, malovali štíty, vyráběli krajky, hudební nástroje nebo co se odehrávalo v tajuplné laboratoři alchymistů? Přijďte v sobotu 25. května od 10 hodin na akci nazvanou Řemesla pod hradem Hluboká a dozvíte se zajímavosti, které vám ve škole určitě neřekli!

Na hradě Hluboký se o víkendu uskuteční řemeslný den, který pobaví celou rodinu. Foto: archiv

Na místě s bohatou historií najdete celou sobotu 25. května (10 – 18h) stánky s různými tradičními a netradičními řemesly. Připravena je šifrovací hra, dětský koutek, výroba hraček ze sena a návštěvníky, kteří přijdou v dobovém kostýmu, čeká odměna! Chybět nebudou ani projížďky na koních, obří kuličková dráha, stavba středověkého hradu z tisíce kostek, historický fotokoutek, malé rytířské turnaje i utkání princezen. 

„Chceme veřejnost seznámit s historií místa, která je dnes už zapomenuta, respektive vyskytuje se jen v archivech a spisech historiků. A zároveň ukázat, že šikovní lidé v oblasti žili už před staletími a žijí i dnes,“ pozvala na akci organizátorka Blanka Krausová. Dodala, že v lokalitě by iniciátoři akce chtěli v budoucnu postavit repliku hradu v podobě dětského hřiště a pravidelně se tam setkávat.

Vstup je zdarma

O výborné občerstvení se postará pivovar Ničitel z Velké Bystřice, tým Kláry Hlouškové z Kavárny na Letním v Hlubočkách bude mít připraveno například masové ragů, bramborové placky, tvarohové lívanečky. Kdo nebude mít chuť na makrely, může si opéct na připravených ohništích špekáček.

Program, který je zdarma, zajišťují členové spolku Geniátor, skauti z Velké Bystřice a Hluboček, restaurátorství Ruček a další. Setkání podpořila obec Hlubočky a také Olomoucký kraj.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Ekologický rozcestník MIE
INZERCE
podlahy poker