Festival muzejních nocí nabídne netradiční prohlídky, přednášky i program pro děti

Nevšední kulturní zážitek lidem opět nabídne Festival muzejních nocí. Národní zahájení oblíbené celorepublikové akce se tentokrát uskuteční v pátek 19. května v prostorách nově zrekonstruovaného Červeného kostela v Olomouci. Speciální program u příležitosti svátku muzeí a galerií potrvá až do 16. června.

Foto zdroj: olkraj.cz

„Festival muzejních nocí se tradičně těší velkému zájmu nejen ze strany široké veřejnosti, ale i samotných kulturních zařízení. Jde totiž o skvělý způsob, jak lidem zvlášť atraktivní formou představit naše kulturní dědictví a zároveň nalákat návštěvníky, kteří se běžně o tento druh kultury zajímají jen okrajově,“ přiblížil význam akce Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje, který udělil akci záštitu.

Bohatý program odstartuje 19. května Olomoucká muzejní noc

Obyvatelům krajského města, a nejen jim, zpřístupní sbírky významných muzeí, galerií, knihoven a dalších kulturních institucí. Do akce se zapojí také například Výstaviště Flora Olomouc, Fort Radíkov, Univerzita Palackého, Institut Paměti národa nebo Street Art Festival. V rámci 19. ročníku festivalu pak mohou zájemci využít kulturní nabídky ve více než třicítce měst a obcí napříč Olomouckým krajem. Přehled zapojených zařízení je k dispozici ZDE. Některá nabízí vstup zdarma, jinde lze využít nákupu vstupenek za zvýhodněnou cenu.

„Z krajských příspěvkových organizací se lidem otevřou dveře například přerovského muzea, které si připravilo zážitkové prohlídky, zábavný kvíz nebo třeba dílnu pro děti. Šumperk zve na dernisáž výstavy Hotel Grand v ŠumPERKu a návštěvníci Arcidiecézního muzea Olomouc prožijí díky audio instalaci unikátní zvukomalebnou noc,“ dodal Jan Žůrek, radní Olomouckého kraje pro oblast kultury.

Kromě prohlídek čeká návštěvníky na mnoha místech také zajímavý doprovodný program. Například v Kojetíně připravili ukázku vázání hanáckého šátku, zatímco v olomouckém depozitáři Muzea ČD bude možné nahlédnout do tajemných útrob noční výtopny parních lokomotiv, kde jsou k vidění unikátní exponáty železniční historie. Děti potěší svezení malou posunovací lokomotivou v areálu depozitáře.

Festival pořádá Asociace muzeí a galerií České republiky ve spolupráci s Ministerstvem kultury a dalšími subjekty. Partnerství opět přijala také Asociace krajů ČR.

Součástí pátečního zahájení festivalu bude také prezentace nominovaných projektů v rámci Národní soutěže muzeí Gloria musaealis. Ta má za cíl upozornit na špičkové výkony v oboru muzejnictví. V letošním 21. ročníku soutěžilo 73 muzejních institucí, které přihlásily rekordních 121 projektů. Slavnostní vyhlášení výsledků cen se uskuteční 25. května v Praze.

Více o tom jaké akce vás čekají v okolí Přerova najdete ZDE



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker