Malujte, pište, fantazírujte. Přerov vyhlašuje k výročí Komenského výtvarnou a literární soutěž

Malovat, psát, vzpomínat, vymýšlet, fantazírovat. To všechno se očekává od účastníků výtvarné a literární soutěže, kterou pro Přerovany připravilo město u příležitosti 430. výročí narození Jana Amose Komenského, které si celý svět připomene 28. března. Soutěž je vyhlášena ve třech kategoriích a oslovuje lidi napříč generacemi, od dětí předškolního věku až po seniory. Pojítkem jejich práce je právě škola a osobnost Komenského – Učitele národů, který byl s Přerovem spjat, neboť ve městě žil a učil. Soutěžní práce je možno přihlašovat od 1. února do 1. dubna.

Foto zdroj: prerov.eu

„Výtvarná soutěž je určena pro děti z mateřských škol a prvního stupně základních škol, pro které je společné téma: Čím chci být, až budu dospělý… Děti mohou jakoukoliv formou ztvárnit své vysněné povolání – kde by chtěly pracovat, až jednou opustí školní lavice,“ nastínil náměstek primátora Petr Kouba, který nad soutěží převzal záštitu. Práce je možno odevzdat na recepci Kanceláře primátora se sídlem náměstí TGM 2.

Literární soutěž pro žáky 2. stupně základních škol a studenty středních škol by měla účastníky vyslat do říše jejich fantazie. Nese totiž myšlenku: Píše se rok 2022 a Jan Amos Komenský přijíždí do Přerova… Forma literárního zpracování může být libovolná, obrazotvornosti se meze nekladou – ba právě naopak. Písemné práce o rozsahu maximálně dvou stránek textu mohou mladí literáti posílat na adresu: lenka.chalupova@prerov.eu, nebo odevzdat na recepci Kanceláře primátora. Poslední kategorií je literární soutěž pro všechny od 18 let a nese téma: Moje vzpomínky na školní léta, na učitele, spolužáky, radosti, strasti i trapasy, které mě potkaly při studiu… Forma literárního zpracování může být libovolná a způsob předání prací je stejný jako u soutěže pro školáky.

Všechny práce musejí být vždy označeny jménem a příjmením soutěžícího, dále musí být uveden věk a kontakt, u výkresů na zadní straně je žádoucí popisek, o jaké zaměstnání se konkrétně jedná.  Odborná porota v dubnu vybere a ocení věcnými cenami 3 práce z každé kategorie. Nejlepší z nich budou následně zveřejněny i na webových stránkách města.

 V Přerově studoval i vyučoval

Jan Amos Komenský – učitel, myslitel, filozof, spisovatel, kněz – je s Přerovem spjat v mnoha ohledech, připomíná to i Muzeum Komenského, které nese jeho jméno a prezentuje jeho práci i myšlenky. Komenský nejprve v letech 1608 až 1611 studoval v Přerově na latinské bratrské škole, po vysokoškolských studiích v Německu se do Přerova vrátil a stal se rektorem zdejší školy. S městem byl spojený i jeho osobní život, oženil se tu se svou první ženou Magdalenu Vizovskou.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker