Hranická ZŠ Sromotovo vysadila Lidickou hrušeň

Dceřiný štěp Lidické hrušně, jediného ovocného stromu, který přežil vypálení Lidic 10. června 1942, vysadili zástupci ZŠ Šromotovo v čele s ředitelem Mgr. Radomírem Habermannem, starosta Jiří Kudláček a 1. místostarosta PhDr. Vladimír Juračka a potomci přeživších lidických žen 12. listopadu na dětském hřišti mateřské školy Píšťalka.

Díky dceřinému štěpu Lidické hrušně, jediného ovocného stromu, který přežil vypálení Lidic, bude odkaz památky obětí nacistického zvěrstva růst v Hranicích. Foto: MěÚ Hranice

Hraničtí školáci, kteří se na sázení také podíleli, na kaménky napsali jména lidických dětí – jeden kamínek za jedno dítě. Zároveň na obrázek hrušně lepili lístky s těmito jmény.

S Hranicemi spojuje Lidice osud dvou rodáků z Lidic, kteří byli příslušníky britského letectva. Josefové Horák a Stříbrný studovali v hranické Vojenské akademii, jejíž 100 let si letos v listopadu v Hranicích připomněli. 

Odpovědnost za masakr obyvatel Lidic nesli tehdejší okupanti, Němci, kteří tak reagovali na atentát na říšského protektora Heydricha. Nelidský masakr a tragédii Lidic zobrazuje také moderní český film Lidice z roku 2011 (anglicky "Fall of Innocent"). 


Před samotným sázením žákům o příběhu Lidic vyprávěli potomci přeživších lidických žen. Foto: Město Hranice





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker