Strážce Moravské brány hrad Helfštýn má úžasné video. Natočil jej dron!

Exkluzivní video natáčené dronem ukazuje celý hrad v podzimních barvách, a to včetně opraveného palácového torza i jeho jednotlivých místností, které jsou návštěvníkům zpřístupněny od srpna 2020. Podívejte se na něj i Vy a pokochejte krásou majestátního hradu Přerovska.

Nové video představuje monumentální hrad Helfštýn, jedno z nejkrásnějších míst Přerovska, v top kvalitě. Použití dronu umožnilo luxusní pohledy. Foto: YouTube/Hrad Helfštýn

Monumentální hradní architektura Helfštýna se tyčí nad údolím Moravské brány. Celý komplex tvoří řada staveb užitkových i fortifikačních. V současné době jsou na hradě zpřístupněna čtyři nádvoří, má pětici bran, množství bašt, věží a rozsáhlý systém vnitřního i vnějšího opevnění. Svojí rozlohou patří k nejrozsáhlejším hradním komplexům v Evropě.





Hrad Helfštýn je kulturní památkou spravovanou Muzeem Komenského v Přerově, p. o.

Majestátní hrad Helfštýn z ptačí perspektivy. Foto: www.helfstyn.cz 

U zrodu novodobého zrození byli Brontosauři

Udržovat tak rozsáhlý objekt, jakým je Helfštýn, by bylo téměř nemožné bez pomoci řady dobrovolníků, přátel a příznivců kulturních památek. Důsledně posekaný trávník, shrabané listí, zarovnané dříví, nejen všímavější návštěvníci na první pohled postřehnou, že je Helfštýn vždy upravený. Udržet však komplex o celkové rozloze přesahující 21 tisíc metrů čtverečních v perfektním pořádku stojí spoustu sil a zabírá mnoho času. Správa hradu sice disponuje pracovními silami, které mají péči o pořádek objektu na starost, ale zajistit úplně všechno není v moci ani toho nejčinorodějšího personálu.

Již od 80. let 20. století zajíždí na Helfštýn řada dobrovolníků, kteří byli v první fázi provázaní s Hnutím Brontosaurus.


Aktuálně zavřeno

Na doporučení Olomouckého kraje (zřizovatele Muzea Komenského v Přerově, p.o.) zůstává návštěvnický provoz muzea a jeho poboček– hradu HELFŠTÝNA a ornitologické stanice ORNIS – do odvolání uzavřen. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker