Nový kovový kříž v Lipníku nad Bečvou připomíná oběti první světové války

Důstojnou připomínku lidského utrpení a obětí vztyčili v Lipníku nad Bečvo. Na lipenském hřbitově byl instalován kovaný kříž, který je památkou na oběti 1. světové války. Světový konflikt rozpoutaný atentátem na následníka trůnu císařství rakousko-uherského v roce 1914 v Sarajevu přinesl miliony padlých. Kromě lidských tragédií přinesla první světová válka další utrpení a krizi, která vyvrcholila v podobě druhé světové války. Od té doby se v Evropě těšíme z míru. Ten ale není samozřejmostí.

Důstojná připomínka obětí světového konfliktu slouží jako memento, pro současníky, aby si připomínali, že mír není samozřejmostí. Foto: město Lipník nad Bečvou

V pondělí 1. února 2021 proběhlo za účasti zástupců města, armády a Československé obce legionářské slavnostní odhalení a požehnání kovaného kříže od Jiřího Jurdy ml. na lipenském hřbitově. 2,1 m vysoký kříž umístěný na půlmetrovém kovaném podstavci uctí památku všech padlých v 1. světové válce. Na kříži je umístěn květ vlčího máku, který se stal symbolem Dne veteránů.

V Lipníku nad Bečvou fungoval v letech 1914 – 1920 rozsáhlý vojenský lazaret, jímž za svou existenci prošly tisíce raněných. Celkem zde zemřelo 714 lidí. 232 jich bylo pochováno na městském hřbitově, 471 na vojenském hřbitově (v areálu kasáren) a 11 na židovském hřbitově.

Slavnostní akt proběhl v komorní atmosféře. Starosta Miloslav Přikryl, místostarosta Ondřej Vlček a autor díla Jiří Jurda kříž odhalili a následovalo požehnání kříže, které provedl farář P. Libor Churý.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker