Žena i muž podvod odhalili, ale pozdě

Přerovští policisté se zabývají dvěma případy podvodných jednání, kdy neznámí pachatelé útočí na osoby pod legendou „výhodného investování“. Starší žena se nachala zmanipulovat a poslala na cizí účet přes sto tisíc korun. To čtyřicátník se naštěstí nechal obrat jen o dva tisíce.

I přes veškerá varování policie, jsou lidé stále ochotní podvodníkům naletět. Foto: Ilustrační obrázek

Starší žena z Přerovska se nechala nalákat na výhodné investice. Od konce června do poloviny července byla v kontaktu s osobami, které jí celým procesem investování vedly a dávaly jí rady. Nejprve zainvestovala 5 000 korun a následně se jí ozvala analytička, která poškozenou natolik zmanipulovala, že poslala dalších 120 000 korun, které se měly zhodnotit. Po pár dnech ale nabyla poškozená podezření, že se jedná o podvodníky a dožadovala se vrácení peněz. Reakce od druhé strany byla ale zcela odlišná od jejího požadavku, protože chtěli zaslat další finance, které byly údajně potřebné k vyplacení její investice. "Peníze tentokrát již neposlala, ale o zaslanou částku, kterou svěřila podvodníkům ke zhodnocení, bohužel přišla. Případ evidujeme a s ohledem na způsobenou škodu prověřujeme pro trestný čin podvod," informovala policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Stejná legenda nalákala i čtyřicátníka z Přerova, který přišel podvodné jednání včera oznámit na služebnu. Jako prvotní investice byla po něm požadována částka 2 000 korun. Za pomoci druhé osoby si založil investiční účet. Následně mu žena v telefonu sdělila, že mu domluvila telefonát s finančním analytikem, který ho bude telefonicky kontaktovat následující den. O den později ho několikrát kontaktovalo neznámé číslo, ale hovory z důvodu časové vytíženosti nezvedal. Následně zjistil, že na jeho nově zřízený investiční účet nebyla zaslaná částka 2 000 korun připsaná. Z tohoto důvodu si oznamovatel začal ke společnosti hledat podrobnější informace a zjistil, že se jedná o podvodníky. "Následující den ho kontaktoval údajný analytik, se kterým poškozený několik minut hovořil a chtěl vrátit zaslanou částku. Odborník na peníze mu ale chladně sdělil, že mu žádné peníze zpět nepošle. Vzhledem k tomu, že způsobená škoda nebyla tak vysoká, šetříme tento případ jako přestupek proti majetku," dodala Zajícová.

Preventivní rady, jak se nestat obětí podvodných jednání:

Nikdy neposkytujte vzdálený přístup k vašemu počítači nikomu, koho neznáte.

Pachatelé Vás mohou oslovovat například telefonicky, e-mailem, nebo lákavou reklamou. Nevěřte bezhlavě telefonním číslům volajících, protože i ID volajícího může být podvržené.

Neposkytujte ani žádné vaše osobní informace nebo informace o vašem bankovnictví.

Pamatujte, že v případě investování je riziko výhradně na straně investora. Volte proto pro zhodnocování svých peněz jen ověřené a renomované investiční společnosti.

Nikdy plně nedůvěřujte recenzím, ty může napsat kdokoliv.

Nepodléhejte manipulativnímu jednání, fiktivnímu doporučení celebrit, falešným novinovým článkům a už vůbec ne slibům zaručených investic bez rizika.

Pokud údaje o svém bankovním účtu pod vlivem manipulace poskytnete podvodníkovi, ihned kontaktujte svou banku.

Opětně varujeme před výhodnými investicemi, před inzeráty na internetu, před neznámým volajícími. Kdokoliv se může vydávat za kohokoliv, může nabízet cokoli. Vždy přemýšlejte nad obsahem sdělované nabídky, důkladně si je prověřte. Nikdy si neinstalujte program pro vzdálenou správu. Pokud tak uděláte a přihlásíte se do internetového bankovnictví, umožníte tak podvodníkovi, aby manipuloval s vašimi penězi. Nesdělujte nikomu údaje z platební karty, přihlašovací údaje do internetového bankovnictví, ověřovací kódy, neposílejte nikomu kopie osobních dokladů. NEBUĎTE DŮVĚŘIVÍ A BUĎTE OBEZŘETNÍ!



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Auto _ Kubíček
INZERCE
Hlas pro náš kraj