Více úředníků nebo lesníků v terénu? Olomoucký kraj zpochybňuje změny u Lesů ČR

Zástupci Olomouckého kraje mají obavy o kvalitu hospodaření v lesích, které spadají pod státní podnik Lesy České republiky. Zatímco státní podnik ruší nepotřebné úřadovny a namísto manažerů chce více pracovníků přímo v lese, radní Olomouckého kraje tyto změny vidí jinak. Kraj se obává, že rušení úřadoven a propouštění manažerů a administrátorů ohrozí lesy v Olomouckém kraji. Propustit se plánuje přes tři desítky kancelářských pracovníků, naopak výrazně posilní počty pracovníků v terénu.

Více byrokratů nebo lesních pracovníků v terénu? Olomoucký kraj požaduje více informací a někteří jeho zástupci úřadovny rušit nechtějí. Lesy ČR mají jasno: méně manažerů a úředníků, více lidí do terénu. Foto: ilustrační snímek, LČR

Škrty administrativních pracovišť jsou rychlé, radní Olomouckého kraje je požaduje odložit

O organizační změně Lesů ČR diskutoval se zástupci místních samospráv Olomouckého kraje, nevládních organizací i zákonodárců generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Ujistil je, že důsledkem změny bude mimo jiné zvýšení počtu provozních zaměstnanců přímo v lesích, což se pozitivně projeví v péči o porosty i lesní infrastrukturu. Zároveň se sníží administrativní náklady podniku. Prioritou Lesů ČR je další urychlení zvládání kalamity a následné obnovy lesa i krajiny. 

Stávajících 11 krajských ředitelství nahradí od 1. ledna 2021 sedm oblastních – na severní a jižní Moravě, na Vysočině a také v jižních, západních, severních i východních Čechách. Na Moravě se sloučí šest lesních správ do tří a letos v září už vznikl Závod lesní techniky s vlastními podnikovými stroji i dělníky. Lesy ČR také převedou dosavadní centrálně řízené „Správy toků“ pod oblastní ředitelství, takže se v regionech úzce organizačně propojí lesní s vodním hospodařením. To napomůže rychlejší realizaci projektů v rámci celopodnikového programu Vracíme vodu lesu.


Olomoucký kraj chce výměnu informací. Obavy starostů nebyly rozptýleny, ti chtějí úředníky zachovat

Olomoucký kraj vyslyšel žádosti starostů z Jesenicka a zorganizoval videokonferenci, jejímž tématem bylo rušení některých lesních správ na severu našeho regionu. K tomuto kroku se rozhodly Lesy ČR. Účelem konference, do které se zapojilo na dvacet účastníků včetně hejtmana Olomouckého kraje (Piráti + STAN), generálního ředitele státního podniku Lesy ČR, náměstka ministra zemědělství i několika starostů, byla hlavně výměna informací.

„Právě informace v souvislosti s plánovaným rušením lesních správ chyběly starostům nejvíce. V tomto směru byla videokonference velmi přínosná, protože si jednotlivé strany vysvětlily postoje a zároveň došlo k vyjasnění mnoha pochybností,“ uvedl Martin Šmída (Piráti), radní Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí. "Slučováním lesních správ vznikají neúměrně velké celky", dodal Šmída pro TV Morava. Starosta Zábřehu a zastupitel Olomouckého kraje, František John (KDU-ČSL), svého koaličního partnera podporuje a optimalizace správy Lesů ČR podle něj spouští pomyslné červené varovné světlo u starostů a starostek. 

Lesy ČR oponují, že změna je důkladně připravena a že prioritou je právě potřeba lidí v terénu nikoliv v kancelářích. Úspory v režijních výdajích mají posílit výdaje na obnovu lesů. 


Lesy ČR se starají také o lesy na Přerovsku

Lesy ČR s.p. obhospodařují také značné lesní porosty na Přerovsku. Mezi největší polesí patří krásné lesy mezi Lipníkem nad Bečvou a Soběchleby (revír Týn), dále revír Opatovice mezi Hranicemi a Paršovicemi. Mezi vyhledávané lokality příměstské rekreace patří jedny z nejpěknějších lesů u Přerova nad Vinary směrem k Zábeštní Lhotě (revír Tršice). Na mapě jsou lesy ve správě státního podniku Lesy České republiky označeny sytě zelenou barvou

Nejvíce kůrovcovou kalamitou postiženými oblastmi v Olomouckém kraji jsou Šternbersko a okolí Rudy nad Moravou. Lesy ČR spravují 46% lesů v Olomouckém kraji. 

Zdroj mapy: Lesy ČR.


Manažeři přijdou o práci, to vadí nejvíc na Jesenicku. Vedení Olomoucké kraje požaduje, aby státní podnik své rozhodnutí odložil

Lesy ČR se v kraji starají zhruba o šestačtyřicet procent všech lesních ploch v České republice. Na Jesenicku plánují zrušit polovinu svých správ – zůstat by měly jen tři. Starostové z Jesenicka mají podle vyjádření Olomouckého kraje obavy z negativních dopadů na péči o lesy, zatímco společnost Lesy ČR zdůrazňuje ekonomické úspory.

„Účastníci jednání se dohodli, že ve výměně informací budou pokračovat. Už jen proto, že všechny obavy ze strany obcí zatím rozptýleny nejsou. Rovněž požadavek kraje, aby Lesy ČR s rušením správ počkaly, nebyl vyslyšen,“ dodal Šmída.  


Lesy ČR navýší počty pracovníků v terénu. Ušetří ale někteří manažeři a úředníci přijdou o práci

„Zjednodušíme systém řízení. Ubydou referentské administrativní pozice a vzniknou provozní. Zřízením Závodu lesní techniky navíc můžeme pružně nasadit vlastní techniku i zaměstnance všude, kde to bude třeba. Reagovat flexibilně a vlastními silami na kalamitu i následnou obnovu lesa je teď nejdůležitější. Zároveň okamžitě snížíme, řádově o desítky milionů korun, naše vlastní režijní náklady,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

„Starostové a zastupitelé, včetně krajských se o změny zajímají a projevují pochopitelný zájem a obavy o dopady na hospodaření, zaměstnanost a další aspekty související s probíhajícími změnami. Dohodli jsme se, že budeme reagovat na jejich písemné dotazy a ty podrobně zodpovíme. Zároveň plánujeme v prvním čtvrtletí příštího roku desítky regionálních setkání v místě se zástupci samospráv i s veřejností,“ dodal Vojáček.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker