V Bečvě umírají ryby, ve vodě je jedovatá látka

Řeku Bečvu postihla ekologická havárie. Do řeky unikla zatím neznámá chemikálie. V řece jsou tisíce mrtvých ryb a Přerov vydal i varování před vstupem do řeky. Do řešení situace už zasáhly v neděli hasičské záchranné sbory, nasazeny byly norné stěny a další opatření.

Úhyn ryb zaznamenaný 20. září 2020 v korytě řeky Bečvy - pohled z Němetického silničního mostu. Zdroj: Povodí Moravy s.p.

Do Bečvy se nedoporučuje vstupovat ani zvířatům

Počínaje dnešním dnem (od pondělí 21. 9. 2020) není lidem z Přerovska doporučováno vstupovat do Bečvy – a ani z ní pro jakékoliv účely odebírat vodu. Před vstupem do vodního toku by měli občané ochránit i své psy. Do řeky Bečvy, na dosud přesně neurčeném místě v úseku mezi Ústím u Hranic a Valašským Meziříčím, totiž unikla zatím neznámá chemikálie.

„V neděli 20. září došlo k rozsáhlé kontaminaci středního toku řeky Bečvy. Jde o neznámou látku, která způsobila masivní úhyn ryb,“ informovala Ivana Hřibová z oddělení vodního hospodářství a zemědělství přerovského magistrátu. Upozornila i na to, že během dnešního dne kontaminace postoupí na Přerovsko – proto úředníci z odboru životního prostředí Magistrátu města Přerova přicházejí s tímto apelem.

Na místě jsou od neděle hasiči, kteří kalamitu likvidují a hledají zdroj úniku chemikálie. Úředníci jsou v kontaktu se všemi složkami, které budou zasahovat ve chvíli, kdy se neznámá látka dostane po proudu do Přerova.


Pomáhá i přehrada Bystřička

Situaci samozřejmě řeší operativně také Povodí Moravy, státní podnik (PMO). Vodohospodářský dispečink přijal v neděli 20. září krátce po poledni hlášení HZS Olomouckého kraje o zjištěném rozsáhlém úhynu ryb v profilu Hustopeče nad Bečvou. Na místo se ihned dostavili zaměstnanci Povodí Moravy, s.p., Českého rybářského svazu, Policie ČR, České inspekce životního prostřední (ČIŽP) Olomouc a následně odboru životního prostředí Hranice a Valašské Meziříčí.

Povodí Moravy přistoupilo k navýšení průtoku řeky Bečvy s cílem zředit jedovaté látky ve vodě.  Podle vyjádření PMO pro snížení koncentrace uniklé látky v korytě toku operativně navýšilo Povodí Moravy, s.p. odtok z přehrady Bystřička od 13:00 hodin z 0,1 m3/s až na 1,5 m3/s, od dnešních 9:00 hodin je pak vypouštěno cca 0,5 m3/s. 

Původce úniku neznámé látky nebyl dosud nalezen a celou událost šetří Policie ČR a příslušné vodoprávní úřady. V jednotlivých profilech řeky Bečvy i jejich přítocích byly odebrány vzorky vody a dále byly odebrány vzorky uhynulých ryb, které byly odvezeny na veterinární správu.

Kvalita vody v řece Bečvě se přitom díky stamilionovým investicím do kanalizací a čistíren odpadních vod v celém povodí řeky Bečvy výrazně zlepšila. Z jedné z nejšpinavějších řek se stala jedna z nejčistějších na celé Moravě. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker